Lucia Lauková Správy

Kraj zriadi nadáciu: Pomáhať bude ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi

Nitriansky samosprávny kraj zriadi nadáciu Pomoc. Prostredníctvom nej bude pomáhať ľudom v ťažkej životnej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Kraj zriadi nadáciu: Pomáhať bude ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi
Foto: Rastislav Búgel

O zriadení nadácie rozhodlo krajské zastupiteľstvo na návrh poslanca Juraja Šimuneka na svojom marcovom zasadnutí. Ako sa uvádza v prijatom uznesení, sídlom nadácie bude Úrad NSK. Nadačné imanie bude tvoriť majetkový vklad 6638 eur.

Poskytovanie finančných príspevkov

Ako sa uvádza v schválenom materiáli, na NSK sa často obracajú občania a rodičia zdravotne postihnutých detí so žiadosťami o pomoc, prípadne o poskytnutie finančného príspevku na riešenie ich zlej sociálnej alebo finančnej situácie. „O pomoc často žiadajú aj organizácie poskytujúce služby takto postihnutým občanom. Nadácie iných samosprávnych krajov niekoľkokrát ročne postupujú NSK žiadosti občanov s trvalým pobytom v Nitrianskom kraji, ktorí žiadajú o akúkoľvek finančnú výpomoc na riešenie ich zložitej situácie. Z tohto dôvodu podávame návrh na založenie nadácie, ktorej účelom by bolo poskytovanie darov alebo finančných príspevkov,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Nadačné imanie vo výške 6638 eur poskytne nadácii kraj zo svojho rozpočtu. Ďalšími príjmami by mali byť zdroje z podielu z dane z príjmov vo výške 4500 eur a dary poukázané na základe darovacej zmluvy.

Pomáhať bude aj deťom

Kraj chce prostredníctvom svojej nadácie pomáhať starým, chorým a bezmocným občanom v núdzi. Nárok na podporu budú mať aj deti, ktoré potrebujú pomoc iných ľudí, predovšetkým zdravotnú rehabilitáciu. Nadácia plánuje podporovať aj organizácie a zariadenia zabezpečujúce liečbu a starostlivosť o starých, chorých a bezmocných občanov a občanov v núdzi. Zabezpečovať bude aj plnenie individuálne určenej humanitnej pomoci pre jednotlivca alebo skupinu osôb, ktoré sa ocitli v ohrození života alebo potrebujú naliehavú pomoc pri postihnutí živelnou pohromou na území NSK.

Pomoc nad rámec zákona

Podľa predsedu NSK Milana Belicu je založenie nadácie dobrým krokom, ktorý kraju umožní pomáhať ľuďom v zložitej životnej situácii. „Ja si myslím, že je to hlboko humánna záležitosť, lebo sú ľudia, ktorí sú na tom veľmi zle a majú ešte veľmi vážnym spôsobom poškodené aj zdravie. Takže ten cieľ je pomôcť, a tak trošku skultivovať tú sociálnu oblasť aj nad rámec toho čo vlastne robíme my zo zákona. Lebo, samozrejme, my máme určité povinnosti zabezpečovať sociálne služby v rámci inštitúcií, ktoré spravujeme,“ uviedol Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM