Rastislav Búgel Samospráva

Kraj vyčlení 100-tisíc eur: Pôjdu na dotácie zdravotníctva

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude poskytovať nový druh dotácií. Regionálni poslanci na svojom júlovom rokovaní odsúhlasili znenie nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), na základe ktorého vyšší územný celok vyčlení 100 000 eur, ktoré budú určené na dotácie na zdravotníctvo.

Ilustračný obrázok k článku Kraj vyčlení 100-tisíc eur: Pôjdu na dotácie zdravotníctva
Zdroj: TASR

Ako skonštatoval riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan, kraj tak rozšíri svoj dotačný systém o novú položku. „V súčasnosti ich má NSK štyri. Sú to dotácie na kultúru a šport, na národné kultúrne pamiatky, na podporu certifikovaných ubytovacích zariadení a na podporu rozvoja cestovného ruchu,“ vysvetlil.

Nové VZN smeruje zdravotnícke dotácie do dvoch oblastí. Prvou je paliatívna starostlivosť o nevyliečiteľne chorých pacientov v hospicoch. „Zdravotné poisťovne prispievajú sumou, ktorá nepokrýva priemerné náklady na jeden deň a jedného pacienta, preto ich časť musia znášať pacienti, a sú dofinancované aj z iných príjmov. Aj napriek tomu, pokryjú takto získané prostriedky maximálne 60 % priemerných nákladov na jeden deň a jedného pacienta, čo má za následok každoročné stratové hospodárenie týchto zariadení s vplyvom na kvalitu zdravotnej, respektíve ošetrovateľskej starostlivosti,“ uvádza sa v návrhu nového VZN.

Druhou oblasťou, do ktorej by mali smerovať dotácie z NSK, je ošetrovateľská starostlivosť o pacientov, ktorých stav si nevyžaduje pobyt v nemocnici, ale nie je ho možné zvládnuť ani v rámci domácej starostlivosti. Poberateľmi dotácií v tejto oblasti by mali byť predovšetkým domy opatrovateľskej služby. „Hospice máme vlastne v našom kraji dva, je to Hospic – dom pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre a Hospic svätého Františka z Assisi so sídlom v Palárikove. Čo sa týka domov opatrovateľskej služby, tak jeden má občianske združenie Zlatý vek so sídlom v Nitre a druhý je v Nemocnici s poliklinikou v Levice. Získanie dotácií z rozpočtu NSK bude otázkou súťaže,“ dodal Guťan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM