Rastislav Búgel Samospráva

Kraj udeľoval ocenenia: Najväčšiu poctu získal lekár Korček, biskup Korec a pedagóg Hričovský

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) udelil svoje najvyššie ocenenia za rok 2013. Z kandidátov, ktorých mohli navrhovať rôzne inštitúcie i jednotlivci, výberová komisia napokon určila tri osobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Kraj udeľoval ocenenia: Najväčšiu poctu získal lekár Korček, biskup Korec a pedagóg Hričovský
Foto: Rastislav Búgel

V koncertnej sále Župného domu si z rúk predsedu kraja Milana Belicu prevzal Cenu NSK emeritný nitriansky biskup kardinál Ján Chrizostom Korec.

Nitru si váži

Podľa slov súčasného nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, je kardinál Korec významnou osobnosťou utláčanej a prenasledovanej cirkvi a zástanca práv veriacich v období totalitného režimu. „Pod jeho vedením sa obnovila činnosť Nitrianskej diecézy. Je prvým kardinálom sídliacim na Slovensku. Jeho prínos spočíva v oblasti humánnej, filozoficko-teologickej a odborno-vedeckej,“ povedal Judák. Kardinál Korec oslávil v tomto roku 90. narodeniny. Cenu si prišiel prevziať osobne. „Som vďačný a modlím sa nielen za Nitru, mesto, ktoré si veľmi vážim pre jeho 1000-ročné dejiny, nielen za Nitriansku diecézu, ktorá bola založená za čias svätého Metoda, ale modlím sa aj za celú Nitriansku župu a za celé Slovensko. Aby sme nestrácali rozum, aby sme žili z tých najlepších tradícií, ktorými sme žili 1000 rokov od čias svätého Cyrila a Metoda,“ skonštatoval Korec.

Ocenenie si váži

Cenu NSK si dnes prevzal aj lekár a prednosta Chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnici v Nitre Jozef Korček. Ocenenie získal za zásluhy v oblasti medicíny. Je autorom originálneho operačného riešenia análnej inkontinencie, priekopníkom endoanálnej ultrasonografie i operačného riešenia zhubných nádorov hrubého čreva. Intenzívne sa tiež venuje prednáškovej a publikačnej činnosti. Je členom viacerých zahraničných odborných spoločností a autorom desiatok odborných prednášok doma i v zahraničí. „Pokiaľ ide o moje curriculum vitae, bolo by to veľmi dlhé rozprávanie, ale dalo by sa to zjednodušene zhrnúť do vety, že život je príliš krátky na to, aby sme ho prežili v utrpení a ja robím všetko pre to, aby sme ho neprežili v utrpení. A už nejakých 35 rokov. Veľmi si vážim toto ocenenie a som prekvapený tým, že toľko ľudí bolo ochotných po prvé navrhnúť ma a hlasovať, po druhé prísť a po tretie povedať, že som slušný človek. To sa v terajšej dobe už stane málokedy,“ povedal Korček.

Známy pedagóg a vedec

Cena NSK bola udelená aj významnému pedagógovi a vedcovi v oblasti ovocinárstva Ivanovi Hričovskému. Dlhé roky pôsobil v ovocinárskom výskume, viedol Výskumný ústav ovocných a okrasných drevín v Bojniciach a od roku 1989 pôsobí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU). Na Slovensku aj v zahraničí je známy ako významný pomológ a veľký propagátor ovocinárstva a záhradníctva. Je čestným predsedom Slovenského zväzu záhradkárov a už niekoľko rokov rozdáva svoje rady o pestovaní ovocia prostredníctvom rozhlasu, televízie a rôznych časopisov. Je autorom desiatok publikácií a nositeľom najvyššieho štátneho vyznamenania. Za jeden zo svojich najväčších životných úspechov považuje svoju pedagogickú činnosť. „Čo si vysoko vážim a verím, že i preto mi navrhovatelia dali toto vyznamenanie, je to, že som pred 19 rokmi založil tu, na SPU v Nitre, Fakultu záhradníctva a krajinného inžinierstva. A ďakujem za toto vyznamenanie, mohol si to zaslúžiť aj niektorý iný, ale už keď mi ho dali, tak zo srdca ďakujem,“ povedal Hričovský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM