Rastislav Búgel Správy Samospráva

Kraj opraví cestu medi Nitrou a Šaľou: Náklady za práce sa vyšplhajú na 4,3 milióna

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje opravy a rekonštrukcie ciest za viac ako 18 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Kraj opraví cestu medi Nitrou a Šaľou: Náklady za práce sa vyšplhajú na 4,3 milióna
Zdroj: TASR

Zo svojho rozpočtu vyčlenil sumu 4,5 milióna eur, za ktoré plánuje opraviť celkovo 28 úsekov komunikácií vo všetkých siedmich okresoch kraja.

„Ten proces má svoju logiku a má aj istý model spravodlivosti. My sa snažíme prostriedky na opravy ciest delegovať na jednotlivé okresy tak, aby sa prepočítavali na hlavu obyvateľa. Takže po tejto stránke je to absolútne spravodlivé. Konkrétne úseky, ktoré budú rekonštruované, si už potom určujú samotní poslanci,“ vysvetlil predseda NSK Milan Belica.

Okrem svojich vlastných financií, chce kraj získať peniaze na opravu ciest aj prostredníctvom fondov Európskej únie (EÚ). Z týchto zdrojov má byť za vyše tri milióny eur zrekonštruovaný úsek od Topoľčianok po Skýcov. Viac ako 6,3 milióna eur bude stáť oprava cesty medzi Šuranmi, Podhájskou a Kalnou nad Hronom. Z fondov EÚ má byť opravený aj úsek medzi Šaľou a Nitrou, kde si stavebné práce vyžiadajú náklady vyše 4,3 milióna eur. „My máme dostatok aj vlastných peňažných prostriedkov, ale na čo si ich budeme míňať, keď aj fondy EÚ ponúkajú priestor na využitie. Preto plánujeme opravy ciest II. triedy financovať práve takýmto spôsobom,“ povedal Belica.

V priebehu roka 2017 by tak v Nitrianskom kraji mohli pribudnúť desiatky kilometrov zrekonštruovaných ciest. Podľa Belicu by bola škoda, keby ich zničili kamióny, ktorých vodiči aj napriek zákazu často využívajú nespoplatnené cesty II. a III. triedy. „Na Slovensku sa nerešpektujú značky a ťažké kamióny nám ničia naše cesty, oni to nerešpektujú. Žiaľ, ešte nie sú vodiči tak exemplárne pokutovaní, aby sa nad tým zamysleli, aby na regionálne cesty nevstupovali a neničili ich,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM