Rastislav Búgel Samospráva

Kraj nebude vymáhať niektoré pohľadávky: Peniaze z nich by už zrejme nedostal

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa tento rok už po tretí raz vzdá vymáhania rôznych pohľadávok, ktoré eviduje ako nevymožiteľné. V apríli poslanci NSK rozhodli o ukončení vymáhania dlžôb vo výške viac ako 37 000 eur, v júli zasa vo výške viac ako 90 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Kraj nebude vymáhať niektoré pohľadávky: Peniaze z nich by už zrejme nedostal
Foto: Rastislav Búgel

Teraz kraj zo svojho účtovníctva odpíše ďalšie tri nevymožiteľné pohľadávky v celkovej výške takmer 3000 eur. Jedna z nich vznikla ako dlh po smrti nemajetnej klientky Zariadenia sociálnych služieb Kováčov v Chľabe. Dlh viac ako 1000 eur spôsobil Strednej odbornej škole v Leviciach podnikateľ, ktorý je v súčasnosti bezdomovec. Pohľadávku vyše 900 eur zasa spôsobil strednej škole v Nových Zámkoch podnikateľský subjekt, ktorý medzičasom zanikol.

Nezmyselné vymáhanie

Vznik nedobytných pohľadávok už pred časom kritizovali viacerí poslanci NSK. Podľa slov vedúcej ekonomického odboru Úradu NSK Evy Šimoňákovej však mnohé z nich vznikli už dávnejšie, alebo dlžníkmi sú ľudia, ktorí sa ocitli v zlej sociálnej situácii, klienti domovov dôchodcov, ktorí zomreli a zostali po nich dlhy za užívanie sociálnych služieb, či firmy, ktoré sú už niekoľko rokov v konkurze alebo v likvidácii. Ďalšie vymáhanie takýchto dlhov podľa Úradu NSK nemá zmysel a kraj by iba zbytočne stálo ďalšie finančné prostriedky.

Peniaze sa získať nedali

„Ekonomický odbor sa snaží napomínaním a metodickými radami pomáhať pracovníkom krajských inštitúcií pri narábaní s pohľadávkami. Je pravda, že nie vždy boli využité všetky možnosti. Z pohľadávok, pri ktorých kraj upustil od vymáhania, sa peniaze už ale reálne získať nedali. Otázne je, ako zabrániť tomu, aby už v budúcnosti takéto nedobytné pohľadávky nevznikali,“ povedala pred časom Šimoňáková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM