Webnoviny - Rôzne

Kraj je za spoplatnenie ciest

Cesty Nitrianskeho samosprávneho kraja ničia kamióny, ktoré sa snažia obísť spoplatnené cesty prvej triedy. Predseda NSK chce preto prijať radikálne opatrenie.

(WEBNOVINY) – Župan Milan Belica preto navrhuje buď spoplatniť mýtom aj cesty druhej a tretej triedy, alebo vyčleniť časť peňazí z vybratého mýta na opravu týchto ciest. Za súčasného stavu sa podľa neho dvojnásobne zaťažujú verejné financie. Štátu sa znižujú príjmy z mýta na cestách prvej triedy a zároveň si cesty v správe vyšších územných celkov vyžiadajú oveľa viac peňazí na rekonštrukcie.

V súčasnosti kraj monitoruje prostredníctvom svojich piatich regionálnych správ a údržieb ciest úseky, na ktorých predpokladá nárast počtu kamiónov v dôsledku zavedenia mýta. O monitoring požiadal Belica aj starostov obcí a primátorov miest. Ak sa zvýšený nápor preukáže, požiada kraj úrady o vydanie zákazu tranzitu nákladných vozidiel po cestách v jeho správe, uviedol v stanovisku Belicov hovorca Stanislav Katrinec. Osadenie zákazových značiek by však stálo kraj nemalé peniaze, s ktorými rozpočet nepočítal.

Župani združení v SK8 už o probléme rokovali aj s premiérom Robertom Ficom. Žiadajú, aby ministerstvo dopravy zákonom zakázalo ťažkým kamiónom vjazd na cesty druhej a tretej triedy. Nitriansky kraj má na svojom území štyrikrát viac kilometrov ciest druhej a tretej triedy ako prvej triedy.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM