Rastislav Búgel Krimi

Kraj ešte trestné oznámenie na RegioJet nepodal: Belica sa nechce unáhliť

Nitriansky samosprávny kraj zatiaľ nepodal trestné oznámenie v súvislosti s reklamnou kampaňou, ktorú pred časom rozbehla súkromná spoločnosť RegioJet. Tá si zaplatila bilbordy, na ktorých je mesto Nitra a Nitriansky kraj označený ako región korupcie a klientelizmu.

Ilustračný obrázok k článku Kraj ešte trestné oznámenie na RegioJet nepodal: Belica sa nechce unáhliť
Zdroj: Dnes24.sk

Na bilbordoch je spomenuté meno nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča i predsedu NSK Milana Belicu.

Firma RegioJet kampaň rozbehla po tom, ako jej Bratislavský samosprávny kraj (BSK) neudelil licenciu na prevádzkovanie linky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Dôvodom malo byť nesúhlasné stanovisko mesta Nitra. Podľa majiteľa firmy RegioJet Radima Jančuru bolo rozhodnutie samospráv nezákonné a povolenie malo byť jeho spoločnosti udelené. Nakoniec licenciu na prevádzkovanie linky udelil spoločnosti Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Nechcú sa unáhliť

Po tom, ako Dvonč oznámil, že pre kampaň súkromného dopravcu podá trestné oznámenie, plánoval ešte začiatkom januára chrániť dobré meno NSK súdnou cestou aj Belica. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa však kraj zatiaľ nepodal. „My ešte zháňame podklady. Vyvíja sa to v priestore a v čase a padlo tam rozhodnutie Banskobystrického kraja. Takže momentálne všetky možnosti zvažujeme. Možnože tam nebude jedno, ale viac tých podaní. Nechceme sa ale unáhliť, lebo ja nerád šijem horúcou ihlou. Treba veci zvážiť a potom kvalifikovane pri tom podaní rozhodnúť,“ skonštatoval Belica.

Vyznačili právoplatnosť

Ako pripomenul, NSK nemôže a ani nechce zasahovať do rozhodnutí a kompetencií Banskobystrického kraja, musí však reagovať na prípadné porušenia platných zákonov. „Musíme vychádzať zo stavu, ktorý nastal po rozhodnutí BBSK a z toho, či napríklad nebol porušený aj princíp možnosti opravného prostriedku. A to asi v tomto prípade zreteľne bol, lebo hneď bola vyznačená právoplatnosť rozhodnutia a to sa jednoducho zo zákona nesmie, zákon takéto možnosti nepripúšťa. My nechceme zasahovať do procesu, ale sa striktne držíme zákona. To je úplne normálna vec, že mala byť dodržaná určitá zákonná lehota, malo nám byť to rozhodnutie BBSK normálne oznámené, tak ako sa to bežne robí pri udeľovaní takýchto licencií,“ hovorí Belica.

Preveria zákonnosť postupu

Kraj preto bude podľa jeho slov aj naďalej analyzovať zákonnosť postupu pri udeľovaní licencie, ktorú RegioJet získal na prevádzkovanie linky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. „Budeme to skúmať a potom v zmysle zákona postupovať,“ do­dal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM