Rastislav Búgel Krimi

Krádeže na cintoríne - zlodeji prichytení pri čine

Objektom záujmu páchateľov sa stalo hrobové miesto na cintoríne, miesto, ktoré sa vyznačuje skôr pietnou atmosférou či tichou spomienkou na blízkych zosnulých.

Podobný prípad sa stal v pracovný deň vo večerných hodinách v mestskom cintoríne. Hliadka mestskej polície pri kontrolnej činnosti spozorovala pohybovať sa dve osoby, muža a ženu, ktorí sa prechádzali medzi hrobovými miestami. Ich pohyb i správanie medzi mnohými hrobmi bolo rozdielne od správania ostatných prítomných občanom, ktorí sa väčšinou zdržiavali okolo jedného miesta, snažili sa ho upravovať, skrášliť alebo len ticho stáli. Po krátkom čase sa podozrenie mestských policajtov potvrdilo, nakoľko spozorovali, ako jeden z dvojice odcudzil z hrobu plastový svietnik. Obe osoby boli zadržané a po krátkom objasnení skutočností bolo zrejmé, že ukradnutý nebol iba jeden svietnik. 33 ročný muž a 38 ročná žena, obaja z Nitry, vykonali krádeže na cintoríne spoločne i jednotlivo, každý mal u seba časť odcudzených predmetov.

Príslušníci MsP od zadržaných osôb na mieste zistili, že v cintoríne sa nachádza ešte jeden muž, ktorý spoločne s nimi vyhľadáva na hroboch predmety, ktoré sa dajú ukradnúť a následne predať. Aj táto osoba, 40 ročný muž z Nitry, bol v cintoríne nájdený a pristihnutý priamo pri čine. Keďže osoby boli podozrivé zo spáchania priestupku proti majetku a odmietli príslušníkom na mieste preukázať svoju totožnosť, boli bez použitia donucovacích prostriedkov predvedení na útvar mestskej polície. Počas riešenia priestupku policajti zistili, že jeden z mužov odcudzil z rôznych hrobových miest železný kríž a keramický svietnik v tvare anjela. Pre dôvodné podozrenie, že konanie tejto podozrivej osoby vykazuje znaky skutkovej podstaty prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. Za takýto čin hrozí trest odňatia slobody až na dva roky nepodmienečne.

Z tohto dôvodu bol na útvar mestskej polície privolaný vyšetrovateľ policajného zboru, ktorý si, po obhliadke miesta činu, podozrivého 38 ročného muža z Nitry i celý prípad prevzal.

Ostatné odcudzené predmety – plastové svietniky, boli zadržanými osobami za prítomnosti hliadky mestskej polície vrátené na pôvodné miesta.

Zdroj: MsP Nitra

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM