Lucia Lauková Správy

Kotlebovci označili hru Hoax za vymývanie mozgov: DAB v Nitre reaguje!

Divadlo Andreja Bagara v Nitra odmieta výroky uverejnené v straníckom článku ĽSNS, na adresu inscenácie Hoax. Autor spomenutého článku tvrdí, že ide o vymývanie mozgov a zneužívanie peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Kotlebovci označili hru Hoax za vymývanie mozgov: DAB v Nitre reaguje!
Foto: Collavino Photography

V straníckych novinách strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko tvrdí predseda predseda klubu v Nitrianskom kraji, Ján Kecskés, že hra Hoax Divadla Andreja Bagara v Nitre je politicky motivovaná a že nejde o výchovné predstavenie, ale o vymývanie mozgov detí na školách.

Zároveň predstavenie označil za „zneužívanie krajských peňazí, krajského divadla a stredných škôl na propagáciu liberálnej agendy“.

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre sa voči výrokom predsedu Krajského klubu strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko v Nitre Jána Kecskésa ostro ohradilo. „V tejto súvislosti pripomíname, že DAB je kultúrnou inštitúciou, ktorá je povinná realizovať rôzne vzdelávacie aktivity, medzi ktorými je aj prevencia a eliminácia rasizmu a extrémizmu. Zadanie na realizáciu takýchto podujatí má DAB aj priamo od svojho zriaďovateľa, ktorým je Nitriansky samosprávny kraj,“ stojí v stanovisku DAB v Nitre.

Stanovisko divadla

„Vo vyhlásení J. Kecskésa je navyše viacero nezrovnalostí i vyložených neprávd. Nepravdivé je jeho tvrdenie „o zneužívaní 20 000 eur“ na prípravu hry Hoax. Jej celkový rozpočet v skutočnosti nepresiahol sumu 19 000 eur, z ktorých veľkú časť získalo DAB z mimorozpočtových zdrojov, z Fondu na podporu umenia. Nepravdivé je aj tvrdenie, podľa ktorého autori hry v rozhovore pre Denník N „priznali, že hra je zameraná na zosmiešňovanie ĽS Naše Slovensko“. V rozhovore pre Denník N zo dňa 30. 1. 2018 žiadne takéto konštatovanie neodznelo,“ uvádza DAB v Nitre.

Podľa DAB v Nitre je inscenácia Hoax zameraná na mediálnu výchovu a prevenciu pred extrémistickými ideológiami. „Nikde v hre sa ĽS Naše Slovensko nespomína, ak sa v nej však táto strana predsa našla, rozhodne to nie je chyba tvorcov. DAB v Nitre ostro odsudzuje snahy o „normalizáciu“, pri ktorej sa politická strana snaží ovplyvňovať nezávislosť umelcov a kultúrnych inštitúcií. Takéto konanie považujeme za absolútne neprípustné a neakceptovateľné,“ dodáva DAB v Nitre vo svojom stanovisku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM