Rastislav Búgel Kultúra

Korepetítor uzavrie divadelnú sezónu

Divadlo Andreja Bagara v Nitre uvedie v piatok 22. júna poslednú premiéru tejto divadelnej sezóny. V komornej dráme sa okrem jubilantky stvárňujúcej postavu opernej speváčky predstaví aj herec Peter Marcin v úlohe jej korepetítora a zbožňovateľa.

Ten sprevádza speváčku dlhé roky, zbožňuje ju a je do nej beznádejne zamilovaný. Nikdy sa jej však o tom ani slovom nezmienil. Až po tridsiatich rokoch sa na skúške konečne rozhodne prehovoriť o svojich pocitoch. Táto situácia prinesie množstvo komplikácií a neočakávaných premien ich vzájomného vzťahu. „Diváci sa stávajú svedkami dramatickej skúšky, ktorou speváčka a korepetítor prechádzajú. Ide o skúšku ich psychickej odolnosti a vytrvalosti. Hra smeruje od tragikomédie až k napínavému psychotrileru, ktorý dokáže divákov v nejednom okamihu priam zaskočiť,“ sľubujú tvorcovia inscenácie.

[blockquote]Hlavnej hrdinke bol jej korepetítor vždy ľahostajný a nikdy nemala čas a ani vôľu zaoberať sa jeho pocitmi. Pri rozprávaní ju medzi iným prekvapí, že korepetítorovi sú známe aj tie najmenšie podrobnosti z jej života. Napokon sa ukáže, že celý jej život vlastne riadil on. V pokojnom, nesmelom, mierumilovnom človeku zrazu postupne diváci uvidia muža s nepokojnými až psychopatickými črtami. Dokonca sa ukáže, že si sám stvoril istú fikciu ich spoločného života. Zariadil vo svojom byte samostatnú izbu pre svoju milovanú ženu, speváčku. Denne jej varí, nakupuje pre ňu oblečenie, zaspáva s ňou, vedie s ňou nekonečné rozhovory o hudbe. „Speváčka je čoraz viac prekvapená a vystrašená z toho, čo sa dozvedá. Vidí pred sebou šialenca. Cíti sa byť ohrozená a pomaly začína hľadať východisko z tejto nebezpečnej situácie,“ približuje dej hry Dušan Nevín z propagačného oddelenia DAB.[/blockquote]

Hra je podľa neho originálnou divadelnou variáciou na tému mužsko-ženských vzťahov. Bez zbytočného a falošného emocionálneho „naťahovania sa“, ale o to s väčšou dávkou iskrivého vtipu. Ide o majstrovsky napísanú grotesku, kde sa milostné vyznanie mení na hrozbu a strach pred citmi zasa na manipuláciu. Dvojica hrdinov balansuje medzi odhalením vlastných túžob, pomstou za odmietnutie a strachom pred prehrou.

Hra Anny Burzyńskej je napísaná s veľkou literárnou kultúrou a s miernym komediálnym nádychom. V jej priebehu sa hrdinovia vnútorne vyvíjajú a premieňajú. Zo zakomplexovaného, utiahnutého korepetítora sa stáva démonický manipulátor a stvoriteľ nového človeka. Z opernej speváčky zaujatej iba vlastnou kariérou a intrigami sa stáva ohrozená žena bojujúca o prežitie. Eva Večerová a Peter Marcin sa v inscenácii predstavia pod vedením poľského režiséra Andrzeja Rozhina. Divadlo uvedie premiéru hry 22. júna v Štúdiu DAB.

Nitra24.sk/tasr Foto: Ján Csillg

korepetitor
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM