Monika Földešiová Rôzne

Korčuliari vs. vodiči

Že v Nitre doposiaľ neexistujú žiadne súvislé dráhy pre korčuliarov a cyklistov, už všetci vieme. Ľudia sú preto veľakrát nutení „vybehnúť“ na korčuliach aj tam, kde im hrozí nebezpečenstvo.

V našom meste sa nachádza niekoľko úsekov, na ktorých sú korčuliari alebo chodci ohrozovaní zo strany vodičov motorových vozidiel, Parkové nábrežie je jedným z nich. Kto by to však povedal, že motorové vozidlá budú korčuliarov ohrozovať aj v samotnom parku?!

Už niekoľko krát sme sa stali svedkami (aj účastníkmi) situácie, kedy sa korčuliar musel prispôsobovať vodičovi automobilu. Všetko by bolo v poriadku, ak by nešlo o CHODNÍK. Konkrétne máme na mysli chodník pred zimným štadiónom a FC Nitra, cez ktorý pravidelne prechádzajú autá i motorky a medzi nimi sa „obšmietajú“ chodci, cyklisti, korčuliari a po novom aj rikša taxi. Pri tom si myslíme, že pred parkom sa nachádza dostatočne veľké parkovisko, na ktorom môžu odstaviť svoje vozidlo, a nesnažiť sa byť silou mocou čo najbližšie k parku a štadiónu. Danú problémovú situáciu sme načrtli aj pred viceprimátorom Nitry Štefanom Štefekom na ostatnom zastupiteľstve.// „Vodiči sú zvyknutí tadiaľ chodiť i parkovať na chodníku kvôli hokejovým i futbalovým zápasom. Okrem toho sa táto časť pokladá aj za zázemné parkovisko pre akcie v parku. Je na vlastnom vedomí vodičov, kde zaparkujú,“// uviedol Štefek, ktorý v podstate dal najavo, že je v poriadku, aby automobily stáli na chodníku. Taktiež nepripustil, že by sa situácia mala zmeniť napr. osadením dopravného značenia zákazu státia či zákazu vjazdu.

Na záver, pre lepšie pochopenie problematiky z nášho uhľa pohľadu: neskúsený korčuliar (či už dieťa alebo dospelý) si nasadí korčule vo svojom aute a chce prejsť od parkoviska na inline dráhu. A teraz si predstavte, že ten korčuliar nevie zabrzdiť oproti idúcemu autu, ani sa mu nejakým spôsobom vyhnúť. Je podľa vás preto správne, že korčuliar sa musí prispôsobovať vodičovi?

V článku sú vyjadrené názory autora.

inline
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM