Monika Földešiová Rôzne

Kontakt, ktorý zabolí

Od začiatku nového roka prešlo už niekoľko týždňov, ktoré pre amerických futbalistov z Nitry znamenajú nedele plné námahy, testovania vlastnej kondície a skúšky výdrže.

Hráči amerického futbalu Nitra Knights rozširujú svoje tímové obsadenie. Každú nedeľu robia v rámci tréningov nábory nových členov a pripravujú sa na očakávanú novú sezónu. Viac už v rozhovore prezradí manžér a hráč klubu Maco Lauko.

Na základe akých kritérií robíte nábor nových členov? Máte nejaký očakávaný počet prijatých? Na základe dobrovoľnosti dostanú mesiac na skúšku, po ňom zistia, či sa im to oplatí alebo nie. Zo skúsenosti však viem, že ľudia to nezvládnu po kondičnej stránke, alebo keď sa oblečú do výstroja a príde prvý kontakt. Momentálne máme na súpiske cez 40 ľudí a stále hľadáme ďalej, potiahnuť by sme to chceli až na 60 členov.

Nie je to na jeden tím až príliš? Je to najtvrdší kolektívny šport na svete a každý z nás musí aj oddychovať. A keďže je to dobrovoľné, nie viazané, treba mať aj záložníkov. Predsa len, nie každý môže chodiť pravidelne na zápasy, napr. kvôli práci, rodine…

Na jednom z vašich tréningov sa objavila aj zástupkyňa nežnejšieho pohlavia. Ako vnímate jej prítomnosť? Predsa len, je to kontaktný šport… Tak ako toto dievča, aj moja vlastná sestra s nami občas trénujú. Ide im však len o kondičku, nie hru ako takú a niekedy sa naozaj čudujem, že toľko zvládnu :) Chalani sa na nich nesmú zabávať a ani si ich všímať inak ako spolutrénujúce, inak dostanú tresty.

V Nitre sa objavilo pomerne dosť záujemcov o tento šport, ak sa nemýlim… …áno, ale do našich radov patria hráči z celého Nitrianskeho kraja vrátane Nových Zámkov, Šale, Levíc i Zlatých Moraviec.

A čo liga, ako vlastne prebieha? Sezóna v tomto športe začína od januára až do októbra s tým, že počas leta je 3 týždňová prestávka na oddych. Liga je tento rok rozdelená do dvoch 7 na 7 a 11 na 11. Liga 7 na 7 sa bude hrať od apríla do júna a zúčastnia sa jej okrem Nitry aj Bratislava, Topoľčany, Zvolen, Trnava, Smolenice, Žilina. Hrať sa bude turnajovým spôsobom. Tá druhá liga začína septembrom a končí o mesiac neskôr. V nej si sily zmeriame s Bratislavou, Zvolenom a Trnavou.

Napokon, aké sú vaše očakávania od tejto sezóny? Tak každý chce byť prvý, ale veríme, že obhájime 2. minuloročnú priečku. Veľa vecí sa zmenilo, nastali situácie, ktoré nás zasiahli (tragická autonehoda Viktora Kincela, pozn. red.), ale verím, že nás to posilní a zocelí a odohráme vynikajúcu sezónu…

Viac info o tíme i nábore nových členov [link=http://www­.nitra-knights.szm.com/01_new­s.html]TU[/lin­k] Foto: Peter Frank

americky futbal
26
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM