Rastislav Búgel Samospráva Samospráva

Koncoročné odmeny pre učiteľov: V Nitre ich dostanú zamestnanci základných aj materských škôl

Spolu s učiteľmi základných škôl dostanú v Nitre koncoročné odmeny aj zamestnanci materských škôl. Mesto však musí najprv nájsť peniaze vo svojom rozpočte, pretože od štátu dostane financie na odmeňovanie iba v základných školách.

Ilustračný obrázok k článku Koncoročné odmeny pre učiteľov: V Nitre ich dostanú zamestnanci základných aj materských škôl
Zdroj: TASR

„Treba tomu rozumieť tak, že štát rozhodol o 100-eurových odmenách pre pedagogických zamestnancov v rámci prenesených kompetencií. To znamená, že štát financuje túto odmenu iba pre zamestnancov základných škôl ako prenesený výkon štátnej správy. Tým je vytvorený, samozrejme, aj priestor na to, aby bez odmien nezostali ani pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci materských škôl, ktoré sú ale vyslovene v pôsobnosti mesta. To znamená, že na toto už musí mesto nájsť peniaze vo svojom rozpočte,“ vysvetlil prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak.

Problém s odbormi

Podľa primátora Jozefa Dvonča radnica každý rok hľadá zdroje na odmeňovanie učiteľov. Nepáči sa mu však, ak je ich vyplácanie vynucované, napríklad odborármi. „Dnes máme problém, ktorý spôsobujú nezávislé školské odbory. Je tu povinnosť vyplatiť 100-eurové odmeny, aj keď peniaze na ne nemáme a to nám spôsobuje rozpočtové rany,“ skonštatoval primátor.

O výške rozhodne mestský úrad

Jeho slová potvrdil aj prednosta mestského úradu, podľa ktorého sa magistrát usiluje nájsť financie na koncoročné odmeny pre zamestnancov základných a materských škôl aj bez nátlaku zo strany štátu alebo odborov. „My to zabezpečujeme aj bez tej štátnej agitácie,“ skonštatoval. Ako doplnil, v materských školách, ktoré nemajú právnu subjektivitu, budú navrhovať odmeny ich riaditelia. O ich výške však bude rozhodovať mestský úrad. „Riaditeľ MŠ nie je zamestnávateľ, nie je štatutár, čiže nerozhoduje o udelení odmeny, ale iba navrhuje. Na rozhodovanie je tu odbor školstva, ktorý odmeňovanie posúdi aj z hľadiska výkonu zamestnancov a aj z hľadiska možností rozpočtu,“ dodal Kršiak.

Môže vás zaujímať:

Najnovšie rebríčky už sú na svete: Tieto nitrianske školy sa umiestnili najlepšie!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM