Lucia Lauková Kultúra

KOMPLETNÝ PROGRAM: Pozrite sa, čo sa chystá počas svetového kongresu esperanta v Nitre

V Nitre, na svetovom kongrese esperanta, sa zídu návštevníci z celého sveta. Organizátori majú pripravený bohatý program plný skvelých vystúpení. Oplatí sa pozrieť!

Ilustračný obrázok k článku KOMPLETNÝ PROGRAM: Pozrite sa, čo sa chystá počas svetového kongresu esperanta v Nitre
Foto: Rastislav Búgel

101. svetový kongres esperanta odštartuje v nedeľu 24. júla. Na Slovensku sa bude konať po prvýkrát. Oficiálne ho otvorí zástupca kancelárie prezidenta SR spolu s primátorom Nitry Jozefom Dvončom.

Pôjde o jedno z najväčších medzinárodných podujatí počas prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie. „Organizátori očakávajú účasť 1400 návštevníkov zo 60 krajín sveta. Kongres bude venovaný téme Sociálna spravodlivosť – jazyková spravodlivosť a na Slovensku bude po prvý raz,“ uviedol Andrej Jančovič.

Špeciálne poštové známky

Zaujímavosťou je že Slovenská pošta pripravuje pri tejto príležitosti špeciálnu emisiu poštových známok. Esperanto je najrozšírenejší medzinárodný plánový jazyk. Ako povedal predseda prípravného výboru Peter Baláž: „Esperanto je omnoho viac ako len jazyk – je to filozofia priateľstva, nadnárodnej spolupráce a celosvetovej komunikácie. Keď toto človek pochopí, zostane esperantu verný,” povedal Peter Baláž.

Bohatý program

V nedeľu o 20.00 h čaká návštevníkov kongresu vystúpenie folklórneho súboru Lúčnica na Svätoplukovom námestí a v piatok 29. júla sa v priestoroch SPU v Nitre uskutoční od 12:00 hodine Deň otvorených dverí kongresu. Zaujímavý program je pripravený aj pre neesperantistov, tí sa môžu prísť pozrieť na vybrané akcie, ktoré bude mať kongres vo svojom programe a sledovať, ako prebieha medzinárodná komunikácia v jednom jazyku, bez tlmočníkov. Kongres bude prebiehať v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Hudobný festival

Ako informujú organizátori bohatý program je zameraný na spoznávanie krás Slovenska, divadelné predstavenia, filmy a koncerty rôznych žánrov. V piatok 29. júla bude na námestí pokus o rekord v tancovaní slovenského tanga. Pripravený je aj medzinárodný hudobný festival, na ktorom odznie hudba rôznych žánrov od slovenských skupín z Nitry, ale aj esperantských skupín z Nemecka, Švédska či Litvy. Súčasťou kongresu budú taktiež tri sprievodné odborné podujatia, ktorými sa začne esperanto otvárať svetu ako i odbornej verejnosti.

Odborné konferencie

Hlavnou témou jazykovo-politickej konferencie krajín V4+ bude Perspektíva jazykovej politiky v EÚ. Konať sa bude 28. a 29. júla. Záštitu nad konferenciou prevzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. 25. júla bude stredoeurópske medzináboženské fórum – CEIF 2016. Organizátormi sú Slovenská esperantská federácia a občianske združenie Parlament svetových náboženstiev – Slovensko. Dvadsiaty medzinárodný medicínsky esperantský kongres sa uskutoční 20. – 22. júla vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Diskutovať sa bude na tému Lekári a globalizácia: akí lekári sú potrební v novom storočí? Účastníci kongresu v Nitre sa budú venovať hlavne výzvam, ktoré prináša súčasným lekárom globalizácia a bude ich možné vyriešiť len medzinárodnou spoluprácou.

KOMPLETNÝ PROGRAM:

24.júla nedeľa

SVÄTOPLUKOVO NÁMESTIE

  • 20.00 Národný večer – Lúčnica

25.júla pondelok

SYNAGÓGA

  • 17.00 Ludoviko-Lazaro (J.Handzlik), divadelná monodráma v esperante,vstup voľný *

26.júla utorok DAB, DIVADELNÉ ŠTÚDIO

  • 17.30, 20.00 Tuŝoj je animo /Dotyky duše. Poetické slovensko-esperantské predstavenie, vstup voľný *

ŠD ANTONA BERNOLÁKA

  • 21.00 Easy Steps (CZ), rockový koncert, vstup voľný *

28. júla štvrtok

FUTBALOVÝ ŠTADIÓN FC NITRA

  • 15.00 Futbalový zápas ZMOS vs. Esperanto

ŠD ANTONA BERNOLÁKA

  • 20.00 Martin Wiese + Kim, rockový koncert, vstup voľný *

29. júla piatok

SPU V NITRE

  • 12.00 Deň otvorených dverí, prednášky a rýchlokurz esperanta po slovensky
  • 18.30 Sprievod účastníkov kongresu od SPU centrom mesta k DAB v rytmoch Bubeníckej show Tambores

SVÄTOPLUKOVO NÁMESTIE

  • 19.30 Medzinárodný hudobný večer Pokus o rekord v tancovaní slovenského tanga s Akadémiou tanca Nitra Slovak Tango, Vranky a ĽH Ponitran, Sematam, Carsten / Kaši (DE), Kim Henriksen (DK), Asorti (LT)

VÝSTAVY:

  • 4. – 31. júla v OC Centro – Esperanto – viac ako len jazyk
  • 22. júla – 31.augusta, Synagóga – Život Zamenhofa História esperanta v Nitre
  • 25.júla .-29. júla od 10:00 do 19:00, DAB v Nitre – Slovensko a esperanto na známkach a pohľadniciach, fi latelistická výstava

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM