Lucia Lauková Samospráva

Kolenčíková odvolaná z funkcie: Najsilnejší poslanecký klub má nového predsedu

Najsilnejší poslanecký klub založený pri Mestskom zastupiteľstve v Nitre prešiel výraznými zmenami. Z postu predsedníčky bola odvolaná Renáta Kolenčíková.

Ilustračný obrázok k článku Kolenčíková odvolaná z funkcie: Najsilnejší poslanecký klub má nového predsedu
Foto: Rastislav Búgel

V posledných týždňoch nastali viaceré zmeny v najsilnejšom poslaneckom klube pri MsZ v Nitre. Renáta Kolenčíková, ktorá pred štyrmi rokmi nahradila na pozícii predsedu strany Smer pri MsZ Štefana Štefeka, bola odvolaná z postu predsedníčky poslaneckého klubu. „Dva týždne potom som dostala zápisnicu, kvôli čomu som bola odvolaná. V zápisnici je uvedené, že som nezvolávala koaličné rady. Išlo to veľmi rýchlo, dala som výpoveď zo strany, odišla som z poslaneckého klubu,“ uviedla Renáta Kolenčíková.

Dva kluby nezávislých poslancov

Bývalú predsedníčku nasledovali jej dvaja stranícky kolegovia Ľubomír Moravčík a Lívia Šumichrastová. „Kedže podľa rokovacieho poriadku na založenie klubu potrebujeme troch poslancov, tak sme založili klub nezávislých poslancov,“po­vedala Renáta Kolenčíková. V Mestskom zastupiteľstve tak fungujú už dva kluby nezávislých poslancov. Novovzniknutý klub má za sebou prvé zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Renáta Kolenčíková sa nebránila faktu, že novozaložený klub bude mať v budúcnosti viac členov. Zatiaľ však nechcela konkretizovať.

Novým predsedom je Milan Burda

Post predsedu strany Smer v MsZ v Nitre prevzal po Renáte Kolenčíkovej poslanec Milan Burda. V strane ostalo 11 členov. „Tak ako bol odvolaný predtým Štefan Štefek, bola odvolaná teraz pani Kolenčíková, normálnym demokratickým spôsobom,“ povedal Milan Burda. Ako dodal dôvodom boli aj rozdielne pohľady na koalíciu. Nový predseda sa neobáva odchodu ďalších členov. „Ja dúfam, že činnosť v tomto smere nebude pokračovať, tí ktorí ostali vedia, že dohody a prísľuby by sa mali plniť. Ja sa snažím viesť klub demokraticky a neberieme to tak, že diktujeme čo robiť v každých bodoch,“dodal Milan Burda.

Dlhodobý proces

Odchod zo strany považuje Renáta Kolenčíková za vyvrcholenie dlhodobého procesu. „Keď som sa vo februári bavila s krajským predsedom Glendom aby nerobil personálnu výmenu na poste okresného predsedu, že rozbije celý Smer a on to urobil, takže od vtedy som nebola ani v robote,“ prezradila Renáta Kolenčíkova. Absencia v práci vyústila k podaniu návrhu na odvolanie aj z postu krajskej tajomníčky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM