Tímea Kamenická Kultúra

Klub darcov 2015 má svojich víťazov: Nitrianska komunitná nadácia podporí tri zaujímavé projekty!

Klub darcov aj tento rok pomôže verejnoprospešným projektom. Rozhodli o tom samotní členovia klubu. Prečítajte si, ktoré zaujímavé projekty dostali priestor na realizáciu.

Ilustračný obrázok k článku Klub darcov 2015 má svojich víťazov: Nitrianska komunitná nadácia podporí tri zaujímavé projekty!
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že Klub darcov sa opäť snaží pomôcť zaujímavým projektom sme vás informovali v článku Pod Zoborom opäť pomáha Klub darcov: Pridať sa môžete aj vy!. Teraz sú však známe podporené projekty.

Podporili už 77 projektov

Klub darcov je grantový program, ktorý už 12 rokov vyhlasuje Nitrianska komunitná nadácia (NKN). Členom klubu sa môže stať ktokoľvek. Vďaka príspevkom už program podporil 77 verejnopros­pešných aktivít celkovou sumou 42 500 eur. Na slávnostnom podujatí 12. ročníka sa vybrali ďalšie tri projekty, ktoré budú spolu podporené sumou 2 400 € a s ich realizáciou začnú autori v roku 2016.

Najväčšia podpora v poslednom týždni

Cieľom tohto ročníka bolo nájsť 333 darcov, ktorí by svojím príspevkom podporili verejnoprospešné projekty v meste. „Grantový program Klub darcov 2015 sme spustili na jeseň tohto roka. Darcovia pribúdali postupne, no najväčšiu vlnu príspevkov sme pocítili počas posledného týždňa. Ľuďom sa táto myšlienka páči a bolo veľa takých, ktorí prispeli osobne hneď ako sa o tejto akcii dozvedeli. Na sociálnych sieťach dokonca samotní darcovia vyzývali svojich známych, aby sa pridali a podporili dobrú vec. V Nitre sa teda na konci novembra dali dokopy doslova stovky ľudí, ktorých činnosť nadácie zaujíma a chcú byť jej súčasťou. Našli sme 313 darcov, vďaka ktorým môžeme podporiť ďalšie zaujímavé a prospešné projekty pre Nitru,“ hovorí PR manažérka NKN Romana Bojdová.

O víťazných projektoch rozhodli členovia Klubu darcov 29. novembra 2015 na slávnostnom podujatí v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Spomedzi šiestich finalistov vybrali tri projekty.

Trojica víťazných projektov

Prvým je „…večer bez mamy…“, ktorého predkladateľom je Spojená škola internátna. Zariadenie izieb je zastarané, nejednotné a málo útulné. Vďaka grantu škola zabezpečí vo svojom internáte nový nábytok a drobné dekoračné predmety do spální, aby sa v nich deti aj bez prítomnosti rodiny cítili príjemne a bezpečne.

Druhým podporeným bude projekt náučného chodníka k zoborskému kláštoru. Získané prostriedky použije Zoborský skrášľovací spolok na osadenie informačných tabúľ, ktoré budú návštevníkov Zobora informovať o prírodných aj archeologických zaujímavostiach lokality. Popri chodníku bude takmer 30 opísaných druhov drevín či stopy živočíchov žijúcich v tomto lese. Popis bude spestrený otázkami i hlavolamom pre utvrdenie vedomostí a zábavu.

Trojicu víťazov uzatvára projekt na publikáciu Architektúra 20. storočia v Nitre. Neformálna skupina 3 nadšencov (J. Novák. R. E. Pročka a M. Ballay) sa rozhodla vydať bezplatnú publikáciu o architektonických skvostoch Nitry, ktoré boli postavené v 20. storočí a mnohým z nich sa nedostáva takej pozornosti, akú by si na základe svojej historickej hodnoty zaslúžili. Publikáciou sa autori snažia sumarizovať hodnoty kultúrneho dedičstva ako najzraniteľnejšieho prvku urbanizmu, ktoré ešte neboli systematicky spracované.

Projekty všetkých šiestich finalistov si môžete pozrieť vo videogalérii a fotografie zo slávnostného večera, na ktorom sa rozhodlo o víťazoch, vo fotogalérii.

Foto: Ľubomír ´Elfo´ Balko, Monika Földešiová

Môže vás zaujímať:

Nitriansky Klub darcov hľadá dobrých ľudí: Pomáha aj tréner Antonín Stavjaňa s manželkou!

333 gólov v 1 minúte? Pre nitrianskych hokejistov brnkačka + VIDEO

Klub darcov 2015 má svojich víťazov: Nitrianska komunitná nadácia podporí tri za
19
Galéria
Klub darcov 2015 má svojich víťazov: Nitrianska komunitná nadácia podporí tri za
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM