Lucia Lauková Rôzne Správy

Kedysi bola centrom diania: Štefánikova trieda bývala nitrianskym bulvárom, FOTO

Terajšia Štefánikova trieda v Nitre, sa za 1. republiky delila na dve ulice. Jedna z nich, Wilsonova ulica, bola nitrianskym bulvárom, lemovaná gaštanmi.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi bola centrom diania: Štefánikova trieda bývala nitrianskym bulvárom, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Dnešná Štefánikova trieda, prešla v priebehu desaťročí nemalými zmenami a nielen estetickými. Okrem vzhľadu sa prispôsobovali dobe aj pomenovania ulíc. Terajšie pomenovanie dostala Štefánikova trieda v roku 1990. Za čias Rakúsko-Uhorska sa písal názov Tóth Vilmos utcza. Po prevrate dostala meno Wilsonova ulica. Neskôr v roku 1939 bola premenovaná na Hlinkovu ulicu. V roku 1945 sa volala Stalingradská ulica a od roku 1971 mala názov Leninova trieda.

Štefánikova trieda, ako sa uvádza v mesačníku mesta Nitra, sa delila na dve ulice, Masarykovu a Wilsonovu. Masarykova končila pri vtedajšom hotely Slávia, jej pokračovaním boli ulice Wilsonova, teda dnešná pešia zóna a Farská ulica.

Nitriansky bulvár

Dobové noviny z roku 1921 opísali vtedajšiu Wilsonovu ulicu nasledovne. „Wilsonova je nitrianskym bulvárom, je vysadená gaštanmi a na nej nachádzajú sa najlepšie sklepy (krčmy), obchody a najvýstavnejšie mestské budovy. V nedeľu a vo sviatok dopoludnia, v robotný deň večer býva tu promenáda mladého nitrianskeho sveta,“ píše sa v dobových novinách.

Jazda v „protismere“

Okrem toho sa na vtedajšej Wilsonovej ulici sústreďovali všetky dôležité úrady, banky, polícia či lekár. Podľa mesačníka mesta Nitra tam sídlilo viacero prevádzok od známej predajne obuvi až po liečebné kúpele. Na archívnych fotografiách, ktoré boli vyhotovené pred rokom 1939, si môžeme všimnúť aj „obrátený“ smer dopravy. Dovtedy sa jazdilo po ľavej strane.

Kedysi bola centrom diania: Štefániková trieda bývala nitrianskym bulvárom, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM