Rastislav Búgel Krimi

Kauza bielenia údajov v karte novorodenca: Prednostku nemocnice stále neodvolali!

Prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu Fakultnej nemocnici v Nitre Alena Ďurišová je zatiaľ stále vo svojej funkcii. Riaditeľ nemocnice aj ministerstvo zdravotníctva navrhli jej odvolanie za to, že zabielila informácie v zdravotnej dokumentácii novorodenca.

Ilustračný obrázok k článku Kauza bielenia údajov v karte novorodenca: Prednostku nemocnice stále neodvolali!
Zdroj: Dnes24.sk

Menovanie a odvolávania prednostov je v kompetencii dekanky Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa Evy Sollárovej. Písomný návrh riaditeľa nemocnice na odvolanie Ďurišovej dostala 30. októbra.

Odvolajú ju budúci týždeň?

Na otázku, či a kedy mieni prednostku odvolať, napísala, že sa vyjadrí hneď, ako dostane oficiálne výsledky kontroly ministerstva zdravotníctva. „Požiadala som o ne riaditeľa fakultnej nemocnice,“ dodala Sollárová. Posun v tejto veci očakáva na budúci týždeň. S riaditeľom nemocnice Jozefom Valockým sa stretla v stredu, preberali spolu túto tému.

Klamala riaditeľa

Pre kauzu bielenia v zdravotnej dokumentácii už Ďurišová prišla o funkciu námestníčky riaditeľa. Valocký ju odvolal 29. októbra. Ďurišovej sa pôvodne zastával a tvrdil, že v chorobopise novorodenca len upravila nesprávnu informáciu, ktorú tam predtým napísal iný lekár, bielenie však poprel. Po neutíchajúcej medializácii prípadu ju odvolal s odôvodnením, že zistil, že ho „od začiatku svojimi vyjadreniami klamala.“ Lekárske odborové združenie a Slovenská lekárska komora požadujú aj odvolanie riaditeľa Valockého. Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež nitrianska okresná prokuratúra.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM