Rastislav Búgel Samospráva

Kasárne potrebujú peniaze: Problémom sú aj inžinierske siete

TÉMA TÝŽDŇA. Rekonštrukciu bývalých kasární pod Zoborom komplikuje hneď niekoľko faktorov. Medzi najhlavnejšie patria financie a chýbajúce inžinierske siete.

Ilustračný obrázok k článku Kasárne potrebujú peniaze: Problémom sú aj inžinierske siete
Zdroj: Dnes24.sk

Problémové siete

Rekonštrukcia a oživenie objektu bývalých kasární pod Zoborom má niekoľko háčikov. Mesto predložilo urbanistickú štúdiu pre posun v celej veci. Kompetentní sa chcú dostať ďalej pri navrhovaní podmienok prenájmu objektov. Primátor však upozorňuje na podstatný problém pri plánovanom oživení bývalých kasární. „Má to však ešte jeden háčik. Tým sú siete. Pretože mi tam nemôžme nikoho pustiť, pokiaľ tam nebude elektrina, voda, plyn a kanalizácia,“ informuje primátor Jozef Dvonč.

Potrebujú peniaze

Mesto poukazuje na ešte jeden podstatný problém. Sú ním, ako inak, chýbajúce financie. Treba si uvedomiť, že oživenie kasární je finančne nákladný projekt. Istú čiastku by mala prideliť aj vláda v rámci svojho operačného programu. Vláda Slovenskej republiky sa chce viac zamerať na programy so synergickým efektom. „Dajaká čiastka by mala byť vyčlenená aj priamo na mestá a obce, čo by mohlo byť zaujímavé a mohlo by to pomôcť takémuto riešeniu,“ prezrádza Jozef Dvonč.

Urbanistická štúdia

Areál bývalých kasární pod Zoborom dlhodobo chátral. V roku 2008 sa dostal do vlastníctva mesta, Archeologického ústavu SAV a Biskupstva Nitra. Od tohto momentu je v pláne rozsiahla rekonštrukcia a oživenie významného komplexu viac ako 40 budov. Mesto pripravilo urbanistickú štúdiu, ktorá prezentuje možné využitie tohto pozemku. Na spomenutú štúdiu sa pozrieme v stredu 6. marca.

Aký názor majú na stav kasární Nitrania a čo by tu uvítali sa môžete dozvedieť v článku- Kasárne pod Zoborom: Čo by v nich chceli mať Nitrania?

Zoborské kasárne
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM