Rastislav Búgel Rôzne

Kardinál Korec oslavoval 91. narodeniny: Zablahoželal mu aj premiér Fico

Predseda vlády SR Robert Fico dnes v Nitre zablahoželal kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi k jeho 91. narodeninám. Tie nitriansky emeritný biskup oslávil 22. januára.

Ilustračný obrázok k článku Kardinál Korec oslavoval 91. narodeniny: Zablahoželal mu aj premiér Fico
Zdroj: TASR

Premiér pripomenul, že kardinál Korec patrí k najvýznamnejším slovenským osobnostiam, a tak, ako po iné roky, aj teraz mu chcel osobne k jeho narodeninám zablahoželať.

„Poznáme sa už dlho a keďže sa dožíva ďalších narodenín v úctyhodnom veku, tak mu chcem zaželať ešte veľa zdravia, aj takého tvorivého nepokoja. Pretože Otec kardinál má stále tendenciu všetky tie veci, ktoré sa v živote naučil, dať na papier. Takže v tom duchu budem veľmi rád, ak sa ešte s ním budem môcť stretávať pri viacerých príležitostiach a aj takto som mu chcel zablahoželať všetko najlepšie k jeho narodeninám,“ povedal Fico.

Ján Chryzostom Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. V roku 1939 vstúpil do rehole jezuitov. Študoval teológiu a filozofiu v Brne a neskôr v Trnave. Kňazskú vysviacku prijal v Rožňave v roku 1950. Po likvidácií kláštorov a reholí komunistickým režimom bol donútený odísť do civilného života a pracoval v robotníckych povolaniach.

V roku 1951 bol v Bratislave tajne vysvätený za biskupa. V roku 1960 bol pre svoju náboženskú činnosť odsúdený za vlastizradu na 12 rokov väzenia. Na slobodu sa dostal v roku 1968 a opäť sa zapojil do práce na rozvoji náboženského života. V roku 1990 bol menovaný za nitrianskeho diecézneho biskupa. O rok neskôr bol pápežom Jánom Pavlom II. ustanovený za kardinála. V júni 2005 pápež Benedikt XVI. prijal jeho rezignáciu a za nitrianskeho biskupa menoval Viliama Judáka.

Kardinál Korec oslavoval narodeniny
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM