Monika Földešiová Rôzne

Kanalizácie sa napokon dočkáme

Dnešným dňom sa oficiálne zahájila výstavba kanalizácie vo viacerých mestských častiach Nitry. Na otvorení stavby sa zúčastnili predstavitelia Mesta Nitra, Ministerstva životného prostredia SR a Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

Projekt Nitra – dobudovanie kanalizačnej siete rieši odkanazlizovanie tých mestských častí a ulíc v meste, v ktorých nebola doposiaľ vybudovaná žiadna kanalizačná sieť. Zameraná je v prvom rade na dobudovanie splaškovej stokovej siete v celkovej dĺžke takmer 35 km. „Realizácia tohto projektu prinesie vyše 5000 domácnostiam zníženie záťaže životného prostredia a tým aj zvýšenie kvality ich životnej úrovne,“ skonštatoval minister životného prostredia József Nagy. Pozitívny vplyv sa podľa neho prejaví aj v skvalitnení povrchových i podzemných vodných zdrojov v týchto lokalitách.

Podľa generálneho riaditeľa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Jozefa Tariča práce nezačnú okamžite. „Netrpezlivosť zo strany občanov je opodstatnená, počasie nám však nedovolí začať hneď. Všetko to tiež podlieha dopravnej situácii, mesto musí vydať povolenia (kvôli rozkopávkam, pozn. red.).“ Začať by sa malo teda v mestskej časti Janíkovce a postupne pokračovať v Dolných Krškanoch, Mlynárciach, Párovských Hájoch a Kyneku, po dobudovaní tejto siete bude podľa slov primátora Nitry Jozefa Dvonča až 88% mesta odkanalizovaného. Vyžiada si však veľa trpezlivosti zo strany obyvateľov a vodičov, nakoľko budú kvôli nej prijaté rôzne dopravné opatrenia. Práce mali pôvodne začať už v septembri 2010, doposiaľ sa však čakalo na list z ministerstva. „Omeškanie je spôsobené posudzovaním projektu, procesom verejného obstarávania. Je to klasický model schvaľovania,“ vysvetlil Tarič.

Celá kanalizačná sieť je financovaná z Kohézneho fondu EÚ, štátneho rozpočtu SR a Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Výška celkových investící predstavuje cca 12,7 eur, ukončenie projektu sa predpokladá v priebehu roka 2012.

Foto: autor

kanalizacia NR
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM