Správy

Jedinečný zážitok: Sprievodca prvýkrát predstaví NEZNÁMU cestu do Zoborského hradiska

Cesta na Pyramídu povedie náročnejším terénom. Na vrchole bude pripravená aj zaujímavá prehliadka.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný zážitok: Sprievodca prvýkrát predstaví NEZNÁMU cestu do Zoborského hradiska
Zdroj: Facebook.com/Slavobor Nitriansky

V sobotu 4. marca sa bude konať v Nitre zaujímavá poznávacia turistika so sprievodcom. Akciu s názvom Putovanie pravekom organizuje Matej Šiška známy ako Slavobor Nitriansky.

Širokú verejnosť zoznámi s doteraz neznámou pamiatkou.

„Budeme putovať do Zoborského hradiska prastarou historickou cestnou komunikáciou. Vznik cesty môže súvisieť s dobou budovania hradiska. Línia udivuje dokonalým využitím daností terénu. Racionálne prekonáva strmé sklony a premyslene využíva terén na účely obrany,“ priblížil sprievodca.

Prečítajte si tiež

Náročnejší terén

Ako uvádza, podujatie má osloviť záujemcov o doteraz nepoznané stránky dejín Nitry. Putovanie pravekom sa začne o 14.00 hodine. Zraz účastníkov je pred nemocnicou na Zobore.

Trasa sa začne od altánku a sprievodca vás prevedie cez Západnú bránu hradiska na Pyramídu, cez Východnú bránu hradiska, Sedlo pod Zoborom, Severnú bránu hradiska, Tri duby a po modrej značke k altánku.

Časť výstupu vedie mimo značených chodníkov. Terén je náročnejší ako pri bežnej turistike. Nutná je preto pevná obuv a vhodné sú aj turistické paličky.

Prehliadka na Pyramíde

Počas prestávky na Pyramíde sa bude konať aj prezentácia pravekých odevov, zbraní, nástrojov a šperkov z čias existencie hradiska. Príspevok je dobrovoľný.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM