Lucia Lauková Správy

Jedinečný experiment v Nitre: Na pešej zóne nebudete veriť vlastným očiam

V Nitre zažijeme netradičný experiment. Na vlastné oči si budeme môcť vyskúšať silu optického klamu.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný experiment v Nitre: Na pešej zóne nebudete veriť vlastným očiam
Zdroj: Kristína Roháčeková

Za myšlienkou netradičného projektu stoja študenti Katedry marketingovej komunikácie a reklamy Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Záklandou myšlienkou je potvrdenie experimentu Room for one colour z roku 1997,“ informuje Kristína Roháčeková. Podujatie s názvom Experiment Y sa uskutoční 3. mája v Bunke pre súčasnú kultúru. Na pešej zóne v Nitre bude verejnosti prístupná od 11.00 do 18.00 hodiny.

Niečo takéto budeme môcť nielen v Nitre, ale na celom Slovensku, zažiť po prvýkrát. „Pre širokú verejnosť bude k dispozícii uzatvorená miestnosť, v ktorej si návštevníci budú môcť na vlastné oči vyskúšať ilúziu optického klamu. Monofrekvencia svetiel namontovaných do stropu v bielej miestnosti bude vyžarovať žlté svetlo, ktoré zníži spektrálny rozsah zraku divákov do žltej a čiernej farby. Biele steny miestnosti tak bude ľudské oko vnímať ako žlté a všetky ostatné objekty len čiernobielo,“u­viedla Kristína Roháčeková

Ako ďalej uviedla Kristína Roháčeková v rámci experimentu budú vystavené aj grafické práce, fotografie a iné kreatívne výtvory študentov KMKaR UKF z Nitry. Rovnaké práce študentov budú súčasne vystavené v miestnosti aj pred ňou, aby si diváci mohli potvrdiť efekt experimentu.

„Náš projekt je výnimočný hlavne tým, že každý človek, ktorý vojde do našej žltej miestnosti sa uvidí rovnako a tým pádom si uvedomí, že predsudky voči iným sú zbytočné. Druhým prínosom projektu je príležitosť pre študentov vyjadriť ich pohľad a názor na okolitý svet prostredníctvom umeleckých prác,“ priblížila projektová manažérka študentského projektu Alena Valentová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM