Monika Földešiová Tlačové správy

Je osviežujúce, prírodné a dobrý parťák: Najobľúbenejší nápoj Slovákov má dnes sviatok!

Milovníci piva majú ďalší dobrý dôvod vychutnať si svoj obľúbený nápoj. Prvý augustový piatok, pripadajúci tento rok na 4. augusta, patrí Medzinárodnému dňu piva.

Ilustračný obrázok k článku Je osviežujúce, prírodné a dobrý parťák: Najobľúbenejší nápoj Slovákov má dnes sviatok!
Zdroj: SZVPaS

Svetlé, tmavé, filtrované, nefiltrované, spodne či vrchne kvasené, pšeničné, ochutené i nealkoholické pivo v stovkách kombinácií chutí. To je čaro štyroch prírodných surovín, remeselnej zručnosti našich pivovarníkov a tisícročnej histórie varenia zlatistého moku u nás. Pivo má právom svoj deň. Oslávme ho, ako inak, pivom!

Viac ako 240 miliónov litrov piva ročne uvarí na Slovensku približne 70 pivovarov, z toho 4 veľké a malé a asi 66 reštauračných a remeselných. V minulom roku podľa dopytu zákazníkov navarili dovedna 74 % piva, 22 % tvorili miešané pivá a 4 % výroby patrili nealkoholické­mu pivu.

„Pivo je najobľúbenejším alkoholickým nápojom Slovákov, čo potvrdzujú aj aktuálne štatistiky. Jeho spotreba v poslednom období rastie. V prepočte na jedného obyvateľa za rok ho Slováci vypijú až 73,1 litra na hlavu,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva: „To, že máme doma naozaj čo ponúknuť, potvrdzuje aj Slovenská pivná korunka, anonymná degustačná súťaž o najlepšie slovenské pivá, do ktorej tento rok 27 pivovarov prihlásilo až 137 vzoriek svojich pív.“

Zdroj: SZVPaS

Slovenský trh piva

Zo štúdie spoločnosti KANTAR TNS* vyplynulo, že až 74% Slovákov si alkoholické pivo vychutnáva aspoň raz mesačne. Najobľúbenejším typom je u nás stále desaťstupňové pivo, ktorého objem predaja v obchodoch tvorí takmer dve tretiny. Nasledujú pivá s vyššou stupňovitosťou, ktoré tvoria takmer pätinový podiel na celkovom objeme.

Kategória nealkoholického piva v posledných rokoch podľa štúdie výrazne posilňuje, čo potvrdzujú aj zákazníci, z ktorých približne 38% siahne minimálne raz mesačne po nealkoholickej alternatíve piva „Kľúčovým faktorom v náraste spotreby nealko piva je meniaci sa životný štýl Slovákov. Stáva sa čoraz obľúbenejšou alternatívou pre ľudí, ktorí počas športovania, šoférovania, turistiky, či pri iných príležitostiach volia nealkoholické verzie piva,“ spresňuje Jana Shepperd.

Miešané a ochutené pivá, i napriek tomu, že sú na trhu len od roku 2011, majú silné postavenie. Alkoholické radlery si rado vyberie z ponuky aspoň raz mesačne 41 % zákazníkov. Nárast zaznamenáva nealkoholický radler, pre ktorý sa aspoň raz mesačne rozhodne 38% spotrebiteľov. Pod obľúbenosť radlerov sa podpísal nielen fakt, že ide o osviežujúci, nízko až nulový alkoholický nápoj z čisto prírodných surovín, ale aj skutočnosť, že Slováci milujú ľahké drinky, novinky a radi skúšajú rôzne kombinácie chutí.

Zdroj: SZVPaS

Slováci a pivo

Sme národ s dlhoročnou tradíciou varenia a pitia piva. Takmer dve tretiny z celoročného objemu tohto nápoja vypijeme počas leta. Slováci pijú pivo na rôznych miestach a pri rôznych príležitostiach. Miesto, kde si najčastejšie vychutnávajú pivo je v pohodlí domova, na chatách alebo v kruhu priateľov. A najčastejší dôvod, kedy si Slováci alkoholické pivo vychutnávajú, je zábava s priateľmi.

Podľa združenia je spotreba čapovaného piva v reštauráciách či pohostinstvách 37% a predaj piva v obchodoch 63%. Špeciálny prieskum zameraný na dospelé Slovenkyprezradil, že naše ženy jednoznačne obľubujú pivo – pije ho až 80% opýtaných respondentiek. Slovenky preferujú svetlé pivo (53,3%), no aj tmavé pivo (23,1%) a radler (15,3%) má u nich svoje pevné miesto.

Zdroj: SZVPaS

Vedeli ste, že…

  • Tajomstvo dobrého a kvalitného piva spočíva nielen v kvalite jeho štyroch prírodných surovín – vode, sladu, pivovarníckych kvasníc a chmeľu, ale aj v spôsobe prípravy, čomu vďačí pivo za svoju nutričnú vyváženosť, fyziologické efekty a relatívne nízky obsah alkoholu.
  • Napriek prevládajúcim mýtom, že z piva sa priberá, obsahuje pivo menej kalórií ako väčšina iných nápojov. V skutočnosti má 100 ml svetlého piva približne 39 kalórií a nealkoholického piva iba 16 kalórií – čo je menej než kalorická hodnota rovnakého množstva bieleho vína, mlieka či pomarančového džú­su.
  • Pivo neobsahuje žiadne tuky ani cholesterol, má vysoký obsah draslíka, horčíka, fosforu, kremíka, prírodných antioxidantov a ďalších stopových prvkov a naopak, relatívne málo sodíka. Chmeľový mok je navyše zdrojom vitamínov, prevažne skupiny B – obsahuje niacín, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú a menšie množstvo tiamínu a biotínu.
  • Umiernená konzumácia piva dokáže poskytnúť ochranu pred srdcovo-cievnymi chorobami, vysokým krvným tlakom, ba dokonca pred infarktom, mŕtvicou či demenciou. U ľudí, ktorí konzumujú pivo s mierou, sa pozorovala vyššia hustota kostí, ktorá je významná z hľadiska prevencie osteoporózy. Pivo stimuluje činnosť orgánov tráviacej sústavy, vylučovanie tráviacich štiav, a tým podporuje tráviace procesy. Obsah kremíka v pive sa zase dáva do súvisu s jeho ochrannými účinkami proti Alzheimerovej chorobe.

Oslávte dnes Deň piva a vyhrajte kartón piva!

Urobte si s „oslávencom“ selfie a s heštegom #MilujemPivo ju dajte na svoj Facebook. Môžete vyhrať jeden zo 40 kartónov piva.
(Súťaž zabezpečuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Výhra je právne nevymáhateľná.)

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Je osviežujúce, prírodné a dobrý parťák: Najobľúbenejší nápoj Slovákov má dnes s
11
Galéria
Zdroj: SZVPaS
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM