Lucia Lauková Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Nitre, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi piatimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Nitre, kde si prídete na svoje
Foto: Michal Svítok TASR / Zdroj: TASR

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v okolí Nitry.

NÁUČNÝ CHODNÍK ZOBORSKÉ VRCHY

Z roviny, na ktorej leží naše mesto vystupuje ako prvý poriadny kopec Zobor. Väčšina prvých jarných turistických výprav teda vedie práve týmto smerom. Jednou z pekných trás je náučný chodník Zoborské vrchy. Celá trasa má približne 14 kilometrov a 27 zastávok. Východiskový bod pre túto trasu je pri liečebnom ústave Zobor. Turisti väčšinou končia vrchom Pyramída alebo Zobor, odkiaľ sú najkrajšie výhľady na celé mesto. Pre tých ktorí to na Zobory nevzdajú a chcú pokračovať ďalej sú tu dve možnosti. Buď pôjdete po zelenej značke k Lyžiarskej lúke a potom k smerovníku Tri duby. Stále po zelenej značke smerom na Meškov vrch. Môžete prejsť aj na Dražovský kostolík rátajte však že to je už túra na celý deň. Alebo sa vydáte vedľajšou trasou až k zastávke číslo 19. Tá už má červenú značku a vedie na Žibricu.

KREMENCOVÉ HÔRKY

Tento názov patrí skalnatým vrcholom v pohorí Tribeč. A tých je tu veru dosť. Možno o nich ani veľa ľudí nevie, čo má tiež svoje výhody. Majú svoje čaro, môžete si ich väčšinou vychutnať na svojich potulkách bez prítomnosti iných turistov. Turistický chodník vedie k Veľkej skale, z ktorej je pekný výhľad na Zoborské vrchy. Obľúbeným miestom je hôrka Člnok, nachádza sa neďaleko obce Lovce, ktorá tam umiestnila aj pomník s nápisom „Som váš, hory moje!“. Ak pôjdete na hrad Gýmeš určite nevynechajte návštevu Studeného hradu. Toto miesto si určite zamilujete. Obľúbeným je aj Veľký Lysec. Návštevu týchto miest si možno väčšina ľudí necháva na jeseň, kedy naozaj všetko hrá farbami. Čo ponúknuť majú tieto miesta aj v jarnom období.

ROZHĽADŇA NA HÔRKE

Nad obcou Podhorany sa dvíha neveľký vŕšok Hôrka. Pred pár rokmi tam vybudovali turistickú rozhľadňu. Od ostatných vás upúta na prvý pohľad veľký kríž na vrchole rozhľadne. Výhľad z nie veľmi vysokej rozhľade je však krásny. Z vyhliadkovej plošiny si vychutnáte pohľad na údolie Nitry a pohorie Tribeč. Za dobrej viditeľnosti je vidno aj Topoľčany a do konca z rozhľadne vysokej 12 metrov pri dobrých podmienkach uvidíte Malé Karpaty. Najlepší prístup je z obce Podhorany.

ZRÚCANINA KOSTOLÍKA V PODHORANOCH

Ak už sme vás teda navnadili na návštevu neďalekej obce. Okrem rozhľadne môžete navštíviť aj významnú pamiatku. Zrúcaninu románskeho kostolíka s cintorínom, ktorý bol zasvätený archanjelovi Michalovi. O kostolíku si prečítate na informačnej tabuly, ktorá sa nachádza v jeho tesnej blízkosti. Oddýchnuť si a načerpať atmosféru prostredia môžete na lavičkách.

OPONICE

V Oponiciach toho môžete tiež navštíviť viac. Zrúcaninu Oponického hradu či kaštiel v Oponiciach a jeho čarovnú historickú knižnicu. Jej prehliadka je spoplatnená, spolu s odborným výkladom. Zaujímavý je aj Malý kaštieľ Apponyiho múzeum. K zrúcanine hradu sa dostanete po zelenej značke z Oponíc. Trasa je nenáročná a odmení vás krásnymi výhľadmi. Navyše neďaleko Oponíc práve krásne kvitne čerešňový sad.

Foto: ilustračné

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Nitre, kde si
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM