Rastislav Búgel Správy

Jarné čistenie Zobora už túto sobotu: Dobrovoľníci sa pustia aj do ruín kláštora!

Tradícia čistenia prírody bude pokračovať už túto sobotu. Jarné čistenie Zobora láka dobrovoľníkov aj tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Jarné čistenie Zobora už túto sobotu: Dobrovoľníci sa pustia aj do ruín kláštora!
Zdroj: Dnes24.sk

Nitriansky horský spolok aj tento rok pripravil tradičné Jarné čistenie Zobora. To sa uskutoční v sobotu 11.apríla so začiatkom o 9:00 hodine pred Špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada na Zobore (Liečebným ústavom). Doteraz sa ho zúčastnili spolu stovky dobrovoľníkov, turistov, milovníkov prírody, žiakov a študentov škôl.

Zanechávajú odpad

„Pre všetkých účastníkov budú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci,“ informujú organizátori Jarného čistenia. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu.

Viac ako 24 ton odpadu

„Počas uplynulých 8 ročníkov akcie bolo vyzbieraných viac ako 24 ton odpadu. Dlhodobým problémom sú najmä nelegálne skládky, práve z nich pochádza väčšia časť z vyzbieraného odpadu,“ informujú organizátori. Kompetentní sa zhodli, že problémom znečistenia Zoborských vrchov je blízkosť veľkého mesta, ľahká dostupnosť tohto územia a nezodpovednos­ť ľudí.

„Likvidáciu nazbieraného odpadu zabezpečí mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby. Pre zúčastnených dobrovoľníkov bude zabezpečené občerstvenie,“ informuje organizačný tím.

Cieľom je skrášlenie prírody

Predseda NHS a ochranár Patrik Egyud si cení účasť ľudí, ktorých oslovuje myšlienka podujatia a zapájajú sa do nej v rámci svojho voľného času, zároveň aj skutočnosť, že sa ho zúčastňujú všetky generácie – dospelí, seniori, rodiny s deťmi, tínedžeri a učitelia so svojimi žiakmi. P. Egyud dodáva: „V mene organizátorov by som rád pozval širokú verejnosť na Jarné čistenie Zobora, ktorého cieľom je skrášliť prírodu blízkeho okolia mesta Nitry. Neváhajte a príďte pomôcť prírode nad Nitrou. Nech môžeme stále obdivovať i objavovať jedinečné miesta a zaujímavé zákutia, ktoré v sebe skrýva.

Vyčistia ruiny

Súčasťou 9. ročníka tejto prospešnej akcie bude i vyčistenie areálu ruín kláštora sv. Jozefa realizované v spolupráci so Zoborským skrášľovacím spolkom (ZSS). V tomto kláštornom komplexe, ktorý sa nachádza za budovami nemocnice sv. Svorada žili v r. 1692 až 1782 kamaldulskí mnísi. Pod zvyškami uvedeného kláštora sa ukrývajú pozostatky historicky najstaršieho kláštora na Slovensku, benediktínskeho kláštora sv. Hypolita. Tu pôsobili mnísi od 9. do 15. storočia, bolo to centrum náboženského, verejnoprávneho a kultúrneho diania. Na čistenie ruín kláštora pozýva verejnosť predseda ZSS Ján Kratochvíl: „Príďte nám prosím pomôcť vyčistiť areál kláštora, tento nedocenený poklad, aby sme ho mohli počas Cyrilo-metodských slávností 6. júla 2015 sprístupniť verejnosti.“

Jarné čistenie Zobora 2014
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM