Rôzne

Jarmoky lákajú na obľúbený BURČIAK: Nitrania, viete ako si správne vybrať?

K pravej trhovej atmosfére patrí chutný burčiak. Obsahuje množstvo prospešných látok. Na čo sa zamerať, keď chceme objaviť kvalitný produkt?

Ilustračný obrázok k článku Jarmoky lákajú na obľúbený BURČIAK: Nitrania, viete ako si správne vybrať?
Zdroj: Dnes24.sk

Sezóna burčiaku sa naplno rozbehla. Sladký mušt, ktorý sa vďaka kvasinkám mení na lahodný alkoholický nápoj, sa teší veľkej popularite. Podľa Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska sa ho u nás vyrobí približne 300-tisíc litrov ročne. "Na jeho ochutnanie máte zhruba 10 týždňov, so začiatkom najskôr po 15. auguste.“

Kvalitný burčiak by mal mať obsah alkoholu na úrovni 5 až 7 percent.

Prečítajte si tiež

Sledujte farbu aj vôňu

„Farba a vôňa nám prezradia, či sa jedná o kvalitný burčiak. Burčiak má mať jasnú zlatú farbu alebo jemne zelený nádych, pričom farba by nemala byť príliš tmavá,“ informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto s tým, že ide o svieži nápoj so správnym množstvom alkoholu, ktorý by mal chutiť sladkokyslo.

Burčiak obsahuje množstvo prospešných látok, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. Nájdeme v ňom veľa vitamínov – hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo a zinok.

Kvalitný burčiak má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť. Tiamín zlepšuje činnosť srdca a kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu.

„V prípade červeného burčiaku treba spomenúť antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané. Okrem toho ako antioxidant bráni starnutiu na bunkovej úrovni a tým pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam,“ prezradila Klinčáková z odboru podpory zdravia.

Mohlo by vás zaujímať

Ako spoznať kvalitný burčiak?

„Ak je tekutina mierne zakalená, je to v poriadku, pretože to robia len kvasinky, ktoré obsahuje burčiak. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jablčného či hruškového muštu. Alebo už burčiak zoxidoval a ide už o tzv. rampáš. No stať sa môže aj to, že sa hrozno zle spracovalo,“ prezrádzajú odborníci.

Ak je burčiak hustý, netreba sa báť. Je to v poriadku. Ak by sa vám zdal, že je riedky, môže byť podľa RÚVZ riedený vodou.

„Správny burčiak by mal mať usadeninu na pohári, ale príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že burčiak nebol asi odkalený. Ak nájdete v pohári nečistoty, sú to pravdepodobne iba pozostatky kvasiniek alebo to môžu byť kúsky jabĺk,“ dodáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

Jarmoky a vinobrania

Tohtoročný burčiak ste už mohli ochutnať na viacerých podujatiach aj v Nitre. Lahodný mok nesmel chýbať na žiadnom vinobraní či jarmoku.

Najbližší jarmok sa bude konať v Zlatých Moravciach od 30. septembra do 1. októbra.

Burčiak si budeme môcť vychutnať aj počas Oberačkových slávností, ktorý nás zabavia od piatka 23. do soboty 24. septembra v Letnom kine Amfiteáter v Nových Zámkoch. Súčasťou slávností bude aj sprievodný program. Dobrou správou je, že za vstup sa neplatí.

Burčiak si budeme môcť vychutnať aj počas Veľkého Topoľčianskeho Jarmoku, ktorý nás zabaví od 6. do 8. októbra. V októbri sa ešte môžete tešiť na Tradičný Levický jarmok, ktorý sa uskutoční v dňoch od 13. do 16. októbra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM