Lucia Lauková Kultúra

Jar sa ukázala v plnej kráse: TOP zábery z okolia Nitry, FOTO

Aj na prelome mesiacov nás potešili slnečné lúče. Jar je doslova cítiť na každom kroku. Pozrite sa ako ožíva príroda v okolí Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Jar sa ukázala v plnej kráse: TOP zábery z okolia Nitry, FOTO
14
Galéria
Zdroj: TASR

Prelom mesiacov nám doprial slnečné a teplé počasie. Teplomer na viacerých miestach ukazoval 20 °C. S vítaním jari sa spájajú aj rôzne tradície a zvyky.

Podobne ako deň zimného slnovratu patril aj príchod jari k najväčším sviatkom ľudstva v predkresťanskej ére. Na Slovensku sa jarné ročné obdobie vítalo vynášaním Moreny, slamenej figuríny odetej do ženských šiat.

Tieto zvyky si pripomenieme aj v Nitre na podujatí Sviatky jari, ktoré sa uskutoční v nedeľu 14. apríla v Aule Univerzity Konštantína filozofa v Nitre.

Kultúrny program sa začne o 16.00 a o 17:30 bude pokračovať tradičným sprievodom vynášania Moreny. Pôjde sa po trase od Auly UKF k Chrenovskému mostu. Vstup na podujatie je voľný.

Morena symbolizovala slovanskú bohyňu zimy a smrti. Figurínu nosili ľudia po dedine a nakoniec ju hodili do potoka alebo spálili. Verili, že takto odoženú od seba choroby a smrť.

V galérii si pozrite zábery z jarnej prírody v neďalekej obci Podhorany!

Jar v obci Podhorany
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM