Rastislav Búgel Správy

Janíkovce a Golianovo spojili náučné chodníky: Poukazujú na zaujímavé miesta a históriu

V obciach Golianovo a Janíkovce vznikli nové náučné chodníky. Projekt realizovali dve občianske združenia, ktoré získali grant pomocou Nitrianskej komunitnej nadácie. Dnes ich poctivá práca prináša ovocie a môžu sa z nej tešiť obyvatelia z celého regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Janíkovce a Golianovo spojili náučné chodníky: Poukazujú na zaujímavé miesta a históriu
Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako 20 ľudí sa zišlo v obci Golianovo. V časti, v ktorej začínajú vinohrady prišli slávnostne otvoriť náučný chodník Ďarmotským a Janíkovským chotárom. Úvodné slovo mal Mário Majerčík, štatutárny zástupca občianskeho združenia Ďarmoty, ktoré projekt golianovského chodníka vymyslelo a zrealizovalo. Ten vysvetlil, že cieľom projektu bolo dobudovať sieť náučných panelov v obci, a vytvoriť tak náučný chodník pre peších i cyklistov, ktorí majú radi prechádzky v prírode. Popritom sa z náučných panelov dozvedia veľa zaujímavého o Golianove (história, flóra a fauna, tradičné remeslá…). Na akcii boli prítomní aj obyvatelia obce Janíkovce, kde bol tiež vytvorený mini-náučný chodník v spolupráci OZ Ďarmoty a OZ LEUSTACH. Oba náučné chodníky sú prepojené, takže môžete prejsť plynule z jedného katastra obce do druhého.

So sprievodnými podujatiami

Na slávnostnom otvorení bol pre prítomných hostí prichystaný päťboj, ktorý s nadšením privítali najmä deti a následne ochutnávka guláša, ktorý prišiel všetkým vhod. Na otvorení vládla dobrá nálada a takmer každý z prítomných potvrdil, že oba náučné chodníky vhodne dotvorili kolorit oboch obcí.

V rámci projektu Dobudovanie náučného chodníka Ďarmotským chotárom boli vytvorené 4 panely, konkrétne s témou histórie mlynárstva, rybnikárstva a panel zabudnutý majer. Obyvatelia Janíkoviec sa z náučných panelov môžu dozvedieť o histórii obce, miestnom protitankovom zákope i dube, ako významnom bode medzi Janíkovcami i Golianovom. Oba projekty získali grant na vybudovanie Aby ľudia ľuďom pomáhali.

Nitra24.sk/NKN

Foto: NKN

Náučné chodníky
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM