Lucia Lauková Rôzne

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Nitru

Zima je už, zdá sa, nenávratne preč a teplejšie jarné počasie láka ľudí aj viac do prírody. Nitrania si veru majú z čoho vyberať, veď okolie nášho mesta je plné krás. Kochať sa z neďalekých kopcov môžete aj priamo naším mestom. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie?

Ilustračný obrázok k článku Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Nitru
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete niečo spraviť pre svoje telo, po zime vždy dobre padne, vybrať sa niekam do prírody. A pokiaľ by ste radi tento výlet spojili aj s pozorovaním nášho mesta, ktoré je z niektorých okolitých kopcov či kopčekov vskutku očarujúce, vybrali sme pre vás päť tipov.

Pyramída

Turisticky najnavštevovanejšou lokalitou v Nitre sú určite Zoborské vrchy. Najvyšším bodom Zoborských vrchov je Žibrica (617 m). Nasleduje Zobor s výškou 587 m, Pyramída (553 m) a Vápenník (531 m). Najkrajšie výhľady na Nitru ponúka Pyramída. Priamo na tomto vrchu sa nachádza vysielač. Vedľa stojí zvyšok miléniového stĺpa, ktorého osud sme vám priblížili v článku. „Najčastejším cieľom peších turistov v Zoborských vrchoch je Pyramída, ktorú mnohí často omylom považujú za Zobor. Od tohto vrchu ju oddeľuje výrazné sedlo. Odporúčaným východiskom pešej túry na Pyramídu je Liečebný ústav Zobor, odkiaľ vedie až na vrchol modrá turistická značka,“ píše A. Lörincová a Správa CHKO Ponitrie v publikácii Príroda Nitry a okolia. Po chodníku sa ďalej dostanete k budove vrcholovej stanice lanovky, vedľa ktorej je vyhliadka s lavičkami. Za jasného počasia môžeme krásne vidieť mesto, Nitriansku a Žitavskú pahorkatinu, Považský Inovec, Malé Karpaty, Pohronský Inovec alebo Štiavnické vrchy.

Dražovský kostolík

Románsky kostol sv. Michala Archanjela z 12. storočia je výraznou dominantou, ktorá sa vyníma na kopci nad obcou Dražovce. Je obľúbeným miestom pre všetkých turistov. Nenáročná túra poskytuje krásne výhľady na mesto, ale aj na spomínanú Pyramídu a široké okolie.

Borina – Šibeničný vrch

Doslova ostrovom zelene v meste Nitra je zalesnená vyvýšenina Šibeničný vrch s výškou 218 m, ktorá je o niečo nižšia ako východne ležiaca Kalvária. Obľúbeným miestom v tejto lokalite je aj Strážna veža, ktorá bola vybudovaná obyvateľmi Nitry. „V minulosti sa tento kopec nazýval Borina. Tento názov pochádza od borovíc, ktoré tu boli umelo vysadené a tvoria rozsiahly porast na väčšine plochy Šibeničného vrchu. Pomenovanie Šibeničný vrch sa používa od roku 1848, keď naň presťahovali šibenicu pôvodne stojacu pri mestskom cintoríne,“ uvádzajú A. Lörincová, Správa CHKO Ponitrie v publikácii Príroda Nitry a okolia. Vrch je zalesnený, no z niektorých cestičiek sa návštevníkom naskytnú zaujímavé pohľady na Klokočinu a okolité časti mesta.

Kalvária

Prechádzka na Kalváriu vás odmení krásnym výhľadom na celú Nitru. „Jej východný svah Nitrania označovali ako Stračí vrch, západné úbočie sa nazývalo Skalka,“ uvádzajú autori publikácie Príroda Nitry a okolia, A. Lörincová, Správa CHKO Ponitrie. Z vrcholu Kalvárie, vo výške 213 metrov máme výhľad na dominanty mesta, Šibeničný vrch či Zoborské vrchy. Už istý čas sa na vrchole svahu nachádza príjemné posedenie.

Klokočina

Pekný výhľad najmä na nočné mesto poskytuje aj sídlisko Klokočina. Túto alternatívu môžete vyskúšať ak nestihnete cez deň túru. Stačí si nájsť najvyššie položené miesto, z ktorého budete vidieť celé mesto. Možno budete prekvapení, že tak málo stačí na pekný výhľad na naše mesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM