Rôzne

Hviezdy potrebujú tmu: V Nitre vás ZADARMO naučia orientovať sa na nočnej oblohe

V Nitre pripravujú ďalšie podujatie pre všetkých, ktorých fascinuje nočná obloha. Počas bezplatnej akcie ich naučia základnej orientácii.

Ilustračný obrázok k článku Hviezdy potrebujú tmu: V Nitre vás ZADARMO naučia orientovať sa na nočnej oblohe
Zdroj: Pexels.com

Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre pripravuje na okraji mesta výučbu orientácie na oblohe bez ďalekohľadu. Dobrou správou je, že za účasť sa neplatí a netreba sa ani vopred nahlasovať.

Pre všetkých nadšencov

„Toto podujatie je určené tým nadšencom astronómie, ktorí sa pozerajú v noci na oblohu posiatu hviezdami bez ďalekohľadu a nevedia pomenovať, čo vidia, či hviezdy, či planéty, netušia, kde sú aké súhvezdia a chceli by sa dozvedieť, čo je možné vidieť v tomto ročnom období a hlavne, kde to na oblohe hľadať,“ informuje KOS v Nitre.

Podujatie s názvom Hviezdy potrebujú tmu sa uskutoční v piatok 17. marca.

Prečítajte si tiež

Pozorovanie na okraji mesta

„Spoznávať oblohu budeme v priestore na okraji mesta Nitra, kde je znížený svetelný smog. Stretáme sa krátko pred 19:45 na križovatke ulíc Kmeťova a Golianova v Nitre, (dajú sa tam zaparkovať autá). Potom spoločne pôjdeme peši po ceste z betónových panelov cca 500 m do poľa smerom k Párovským Hájom, kde na vhodnom tmavom mieste budeme pod vedením člena Slovenského zväzu astronómov Ing. Juraja Pecháča spoznávať oblohu len očami, pričom na ukazovanie bude lektor používať laserové ukazovátko,“ dodáva Krajské osvetové stredisko v Nitre.

Pozorovanie bude trvať približne do 21.00 až 21.15 hodiny a v prípade nepriaznivého počasia (dážď, celá obloha zastrená mrakmi) sa pozorovanie neuskutoční.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM