Michala Halásová Správy

Hug Day slávi úspech: 4-násobne prekonaný rekord a celkovo až 58 000 objatí

Tipy aj odhady boli rôzne. Takéto vysoké číslo však nečakali ani organizátori. Tí aktuálne oslavujú úspech, ktorí dosiahli počas celoslovenského podujatia Hug Day 2013, ktoré sa konalo v 25 obciach vrátane nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Hug Day slávi úspech: 4-násobne prekonaný rekord a celkovo až 58 000 objatí
Zdroj: Dnes24.sk

Free hug

,,Do ulíc vyšlo v jeden deň a v tú istú minútu približne 280 ľudí, ktorí sa chceli podeliť o svoju radosť, úsmev či objatie. Okoloidúcich sme preto našou akciou poriadne prekvapili, nevedeli ako majú na ponuku objatia zareagovať," prezrádza Jaroslav Dodok, hlavný koordinátor podujatia. Deň objatí sa začal presne o 10:00, presne vtedy sa na námestiach či v uliciach miest objavili transparenty s nápisom „Free hug“ a dobrovoľníci v špeciálnych tričkách. Ako ďalej hovorí Dodok: ,,Niektorí o nás už počuli v médiách, preto nám z diaľky mávali, aby sme si ich všimli. Bežali oproti nám a hádzali sa nám do náručia. Bolo to úžasné."

Hlavnou motiváciou podujatia bolo prekonať minuloročný rekord 8 249 rozdaných objatí. Spočítať všetky v 25 mestách nebolo pre organizátorov jednoduché a trvalo to dva dni, pretože ako hovoria, chceli mať čo najpresnejšie a najreálnejšie číslo. To sa aj podarilo, pretože len pred malou chvíľou prezradili, že objatí rozdali až 58 010 a vytvorili tak nový celoslovenský rekord. Dôležité však nebolo číslo, ale potešujúce sa vyjadrenia okoloidúcich.

Niektorí sa objatia báli

,,Väčšina ľudí bola nadšená, že robíme práve takúto akciu. Niektorí si nás chceli nechať vo svojej blízkosti, aby sme im dávali objatie vždy, keď to potrebujú," opisuje Norika Belousovová z Bratislavy. Rozdávala objatia viac ako 7 hodín, ale vôbec to neľutuje, práve naopak: ,, Najväčší zážitok bolo vysvetľovať hluchonemým slečnám, čo znamená Hug Day. Keď sme ich objali, tak sa rozplakali."

Reakcie okoloidúcich boli skutočne rôzne, niektorí sa objatia báli, iní si naň nenašli čas alebo sa vyhovárali na zlé počasie. Okrem týchto pár situácii však ľudia podujatie ocenili: ,,Bol som s tými ľuďmi len pár minút, ale parádne mi zlepšili náladu! Ďakujem!" napísal študent Lukáš Radnóty. ,,Bol to super deň, ktorý ma doslova nabil energiou," zhodnotila Michaela Ertlová, koordinátorka eventu z Kremnice.

Sprievodné programy

Deň objatí ponúkal v jednotlivých mestách aj sprievodné programy. Okrem hudobných a tanečných vystúpení mali možnosť okoloidúci zúčastniť sa napríklad na pikniku. Deti sa tešili z balónov, v Lučenci pripravili organizátori aj občerstvenie a verejnú diskusiu, v Partizánskom sa zas pokúsili spojiť Hug Day s tancom Gangnam style. Objať sa podarilo viacerých slovenských primátorov a starostov, ten svidnícky rozdával radosť aj na pódiu.

Živá ľudská reťaz sa vydarila v Banskej Bystrici, či v Poprade, v Bratislave prekvapili huggeri objatím dokonca šoféra autobusu. Pozitívne reakcie z Dňa objatí organizátorov potešili: ,,Preto sme sa rozhodli, že do ulíc sa vrátime aj o rok. Tento event chceme pripraviť aj v Českej republike a vymyslieť ešte originálnejšie objatia ako tento rok," s úsmevom uzavrel Jaroslav Dodok.

Iniciátorom Hug Day 2013 je študentský spravodajský portál Student24.

Free hug
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM