Monika Földešiová Rôzne

Hrad s ďalším prírastkom

Katedrála svätého Emeráma na Nitrianskom hrade má od dnešného dňa opäť kompletnú zbierku zvonov. Štvorica zvonov chýbala v katedrálnej veži od konca druhej svetovej vojny.

V roku 1945 bola počas náletu ruských lietadiel zasiahnutá veža katedrály, ktorá padla a zvony boli zničené. Tri z nich stihlo biskupstvo opraviť už v minulých rokoch, ten posledný, najväčší, požehnali počas dnešných osláv Cyrila a Metoda. „Zvon vážiaci zhruba 2800 kilogramov darovala Nitrianskemu biskupstvu miestna kapitula kanonikov pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie,“ uviedol nitriansky biskup Viliam Judák.
Nový zvon je zasvätený svätému Bystríkovi, ktorý bol nitrianskym biskupom, svätému Gorazdovi, nástupcovi svätého Metoda a blahoslavenému Maurovi, ktorý je autorom životopisu patrónov diecézy, svätého Andreja-Svorada a Beňadika. Ozdobený je erbami Nitrianskej kapituly kanonikov a osobným erbom biskupa Judáka. Na zvone sú zobrazenia svätcov a nápis Chváľte Pána všetky národy v slovenčine, latinčine a staroslovienčine.

zdroj, foto: TASR

novy zvon
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM