Peter Klimant Rôzne

Hrad Gýmeš čaká archeologický výskum: Zapojiť sa môžu aj dobrovoľníci

Na hrade Gýmeš bude už čoskoro poriadne rušno. Obľúbené turistické miesto čaká rozsiahli archeologický výskum, do ktorého sa budú môcť zapojiť aj dobrovoľníci. Na čo bude zameraný?

Ilustračný obrázok k článku Hrad Gýmeš čaká archeologický výskum: Zapojiť sa môžu aj dobrovoľníci
Foto: Rastislav Búgel

Archeologický výskum sa na hrade Gýmeš uskutoční v dňoch od 22. do 26. augusta 2016. Výskum bude realizovaný občianskym združením Castrum Ghymes v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre, s ktorým združenie spolupracuje od roku 2013.

Zamerajú sa na renesančné predbránie

„Výskum je zameraný na renesančné predbránie umiestnené vo východnej časti hradu pod kostolom sv. Ignáca. Má za cieľ doskúmať priestor smerom od vstupnej valcovej bašty predbránia ku parkanu a tiež v interiéry hranolovej vežičky prebránia,“ povedal pre náš portál Andrej Košút z Občianskeho združenia Castrum Ghymes, podľa ktorého práce v renesančnom predbrání prebiehajú už od roku 2012.

Podľa Košúta je hlavným cieľom pokračujúcich výskumov v tejto časti hradu dočistenie celého priestoru predbránia približne na pôvodnú pochôdznu úroveň. „Zároveň dúfame, že sa nám podarí zistiť viac informácií aj o architektonickom vývoji predbránia, čo nám v budúcnosti môže pomôcť pri jeho obnove,“ dodal.

Dobrovoľníci sú vítaní

Počas blížiaceho sa archeologického výskumu sú na hrade vítaní aj dobrovoľníci. Nezáleží pritom na veku či pohlaví, práca sa vraj nájde pre každého. „Pôjde najmä o presun kameňa, odkopávanie sutiny, dočisťovanie archeologický sônd, či čistenie nálezov. Prihlásiť sa dá na castrum.ghymes@gmail.com alebo na našej facebookovej stránke,“ informuje Košút.

Dobrovoľníci si so sebou musia priniesť pevnú obuv, v prípade väčších teplôt prikrývku hlavy, poprípade rukavice a taktiež niečo na posilnenie. Okrem archeologického výskumu budú v závislosti od počtu účastníkov prebiehať aj murárske práce, zapojení dobrovoľníci sa budú môcť zoznámiť s technológiou prípravy malty či murovania.

Podľa vyjadrenia občianskeho združenia Castrum Ghymes budú práce na hrade vykonané v rámci projektu Workshopy na hrade Gýmeš 2016 realizovaného s podporou Ministerstva kultúry SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM