Lucia Lauková Správy Samospráva

Hospodársky prebytok Nitry za minulý rok je cez 6,5 milióna eur: Pôjdu do rezervy

Mesto v roku 2017 hospodárilo s prebytkom vyšším ako 6,5 milióna eur. Najviac príjmov tvorili dane a poplatky.

Ilustračný obrázok k článku Hospodársky prebytok Nitry za minulý rok je cez 6,5 milióna eur: Pôjdu do rezervy
Foto: Rastislav Búgel

Mesto Nitra hospodárilo v roku 2017 s prebytkom viac ako 6,5 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu, ktorý zverejnila radnica. Ako sa v ňom uvádza, mesto vlani hospodárilo so schváleným rozpočtom vo výške takmer 76,7 milióna eur.

Príjmy a výdavky mesta

Reálne celkové príjmy dosiahli hodnotu necelých 71,6 milióna eur. Pri výdavkoch mierne prevyšujúcich 65 miliónov eur je výsledkom hospodárenie mesta v roku 2017 prebytok vo výške 6 536 763,03 eura. „Táto suma predstavuje finančné prostriedky na účtoch mesta k 31. decembru minulého roka s výnimkou peňažných fondov vytvorených v minulých rokoch. Tieto financie obsahujú aj nevyčerpané účelové prostriedky vo výške 665 420,37 eura,“ informovala radnica.

Dane a poplatky

Na plusovom hospodárení mesta sa podľa magistrátu prejavilo predovšetkým plnenie vlastných príjmov mesta. Tie zahŕňajú napríklad dane z nehnuteľností, ktorých výber dosiahol vyše 103 percent z plánovaného objemu. Sú medzi nimi aj administratívne poplatky plnené na viac ako 121 percent či takzvané ostatné príjmy napĺňané na takmer 136 percent. „V čerpaní bežných výdavkov rozpočtu sa prejavili úspory v porovnaní s rozpočtovanou čiastkou vo výške 2 461 942 eur,“ konštatuje sa v záverečnom účte mesta Nitra. Prebytok hospodárenia za rok 2017 prevedie mesto do svojho rezervného fondu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM