Monika Földešiová Rôzne

Hospic bližšie k verejnosti

Propagáciou hospicovej starostlivosti a rôznymi aktivitami plánuje Diecézna charita Nitra a Hospic – dom pokoja a zmieru u Bernadetky zvýšiť povedomie verejnosti o význame hospicov.

Akcia sa uskutoční v Nitre v dňoch od 12. do 15. októbra tohto roka pri príležitosti Medzinárodného dňa hospicovej starostlivosti a Týždňa boja proti bolesti. „Jednotlivými akciami a propagáciou hospicovej starostlivosti chceme podnietiť verejnosť k prejavu solidarity, odhodeniu predsudkov a strachu zo staroby a z choroby, vzbudiť v nich záujem o dobrovoľnícku činnosť a postaviť tak symbolický most medzi svetom chorých a svetom zdravých ľudí,“ uviedla Ivana Pástorová zo Slovenskej katolíckej charity.
Počas trvania akcie budú v štyroch nákupných centrách v meste nainštalované propagačné pútače. Dobrovoľníci budú rozdávať koláčiky z hospicu a informovať o význame hospicovej starostlivosti či o možnosti stať sa dobrovoľníkom v hospici. Súčasťou akcie bude aj finančná zbierka formou dobrovoľného príspevku za koláčik. Výnos zbierky bude použitý na podporu Hospicu – domu pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre. Hospic bude 14. októbra otvorený aj pre širokú verejnosť, ktorej svoj domov predstavia zamestnanci aj samotní klienti. V priestoroch hospicu budú nainštalované obrázky detí a študentov z umeleckých škôl na území mesta, ktoré sa zapojili do projektu. O deň neskôr sa v Piaristickom kostole v Nitre uskutoční benefičný koncert, nad ktorým prevzal nitriansky diecézny biskup Mons. Viliam Judák a prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká. Aj výťažok z tohto koncertu bude určený na podporu hospicu.
Diecézna charita Nitra realizuje projekt hospicovej starostlivosti od roku 1998. V roku 2007 otvorila zariadenie s celoslovenskou pôsobnosťou Hospic – dom pokoja a zmieru u Bernadetky, ktoré má kapacitu 15 lôžok. Do dnešného dňa poskytlo starostlivosť vyše 500 chorým klientom v záverečnom štádiu života.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM