Rastislav Búgel Hokej

Hokejová legenda je pripravená: Jozef Stümpel sa pripojil k reprezentácii

Nitrianska hokejová legenda Jozef Stümpel je už s reprezentáciou. Cíti sa zdravý a plný síl. Pred šampionátom je optimistom.

Ilustračný obrázok k článku Hokejová legenda je pripravená: Jozef Stümpel sa pripojil k reprezentácii
Zdroj: Dnes24.sk

Nitriansky útočník pomôže na vhadzovaniach a v úvode prípravy by mal mať na krídlach Branka Radivojeviča a Tomáša Surového. „Stümpel je skúsený hráč, ktorý by mal priniesť pokoj do našej hry. Je silný na buly, čo je v dnešnom hokeji veľmi dôležité. Vo Švédsku sa nám výborne prejavoval Marko Daňo, s ktorým sme pôvodne veľmi nepočítali a teraz je jedným z adeptov na štart na majstrovstvách sveta,“ uviedol Vladimír Vůjtek, ktorému sa káder pre šampionát nekryštalizuje podľa predstáv.

Vo svojich 40 rokoch je Stümpel už pomaly hokejovou legendou. Majster sveta z roku 2002 zo švédskeho Göteborgu a majiteľ bronzovej medaily zo svetového šampionátu 2003 vo fínskych Helsinkách si po takmer dvoch rokoch opäť oblečie dres s dvojkrížom na trojvrší na hrudi.„Som rád, že som znovu v reprezentácii, sú to príjemné pocity. Verím, že tímu ešte môžem pomôcť a bude sa nám dariť. V kabíne ma prijali dobre, všetci mi popriali veľa úspechov,“ vravel v utorok popoludní pred prvým tréningom pod vedením trénera Vladimíra Vůjtka.

Vekový rozdiel

Cítim sa dobre, som zdravý. Keď prišli za mnou tréneri s otázkou, či mám záujem hrať v reprezentácii, samozrejme, že som súhlasil. Hrať v takomto výbere je česť aj radosť,“ vysvetľoval svoju motiváciu opäť sa vrátiť do výberu pred majstrovstvami sveta a hneď dodal: „Uvedomujem si, že už nie som najmladší. Chcem však pomôcť tímu, hrať tak, aby to viedlo k úspechom.“ Robustný 191 cm vysoký a vyše 100 kg vážiaci center, ktorý odohral sezónu v Nitre, si uvedomuje, že do reprezentácie sa už tlačia hráči, ktorí sú o viac ako generáciu mladší.

„Som rád, že v mojom veku som ešte dostal príležitosť obliecť si reprezentačný dres. Na druhej strane je jasné, že budúcnosť je v mládeži. Preto ma teší, že vo výbere je aj napríklad Marko Daňo, ktorý je odo mňa o viac ako polovicu mladší,“ zareagoval na otázku, ako vníma 24-ročný rozdiel medzi ním a najmladším členom.

V lige sa mu darilo

V lige bol desiatym najproduktívnejším hráčom. V 61 zápasoch za HK Nitra strelil 14 gólov a 45-krát asistoval pri úspechu svojho tímu. Aj on si však uvedomuje, že je iné hrať v extralige a iné v reprezentačnom drese. „Je pravda, že mám za sebou v Nitre dobrú sezónu, ale ťažko porovnávať ligu s reprezentáciou. Úroveň na medzinárodnej scéne je oveľa vyššia, budem sa musieť aj ja snažiť dostať sa čo najrýchlejšie do správnych obrátok,“ naznačuje Jozef Stümpel, čo ho čaká v najbližších dňoch.

Je optimistom

Všetci vedia, že slovenský hokejový fanúšik je mimoriadne náročný. Vlani mužstvo z krajiny pod Tatrami nepatrilo medzi favoritov majstrovstiev sveta, ale prebojovalo sa až do finále. Tento rok bude verejnosť akosi automaticky očakávať útok na medailu. „Viem, že fanúšikovia budú od nás očakávať opäť veľa. Treba však ísť na šampionát rovnako ako vlani, s cieľom čo najlepšie hrať, dostať sa do štvrťfinále a potom je to už o tom jedinom zápase. Keď v ňom uspejeme, budeme môcť povedať, že sme dosiahli úspech,“ nemá veľké oči hokejista, ktorý má na svojom konte v reprezentácii 97 zápasov a 21 gólov. Ostáva však optimistom. „Verím, že sa tu vytvorí dobrá partia, že sa zohráme a spoločne nám to pôjde,“uzavrel Jozef Stümpel.

Jozef Stümpel
20
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM