Rastislav Búgel Hokej

Hokejisti hrali so Skelleftea vyrovnanú partiu: Jeden z najlepších európskych tímov však dokázal zvíťaziť

Hokejistom HK Nitra sa nevydarila premiéra v Lige majstrov. Vo svojom úvodnom vystúpení v D-skupine LM 2015/2016 prehrali v piatok na domácom ľade so švédskym vicemajstrom AIK Skelleftea 2:4.

Ilustračný obrázok k článku Hokejisti hrali so Skelleftea vyrovnanú partiu: Jeden z najlepších európskych tímov však dokázal zvíťaziť
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Od úvodu sa hral v Nitra aréne rušný hokej s množstvom šancí, navyše s výbornou diváckou kulisou. Nitrania začali proti favoritovi nebojácne a vrhli sa na neho ako osy. Prvú veľkú príležitosť mal však v 3. minúte útočník Skelleftey Calof, brankár Valent jeho strelu zblízka vyrazil nad. Na druhej strane zachytil nepresnú rozohrávku hostí Saliji a vysunul Slováka, ktorého však vychytal pozorný Hanses. V 10. minúte podržal Nitru opäť Valent, ktorý na dvakrát zneškodnil šancu Lindholma, najmä jeho druhý zákrok lapačkou bol z kategórie výstavných. Záver tretiny patril „corgoňom“, v 16. minúte sa Kutálek rútil sám na súperovho brankára, ten ale jeho strelu vyrazil ramenom a o dve minúty neskôr zastavil aj pokus M. Nováka. V posledných sekundách stroskotal na Hansesovom pravom betóne aj Saliji.

Nitrania sa dotiahli

Nitra nezachytila úvod druhej dvadsaťminútovky. Výstrahu Calofa ešte nebrala vážne a zakrátko na to pykala, keď dôrazný Forssell pretlačil puk do siete. O dve minúty neskôr putoval na trestnú lavicu Bajtek a hostia hneď prvú presilovku expresne využili, keď Valenta od modrej čiary prepálil produktívny obranca Heed. Vzápätí mohlo byť 0:3, ale Lundberg mieril v dobrej pozícii mimo. V polovici stretnutia si prvýkrát zahrali presilovku aj Stavjaňovi zverenci a tesne pred vypršaním trestu Burströma ju využili, keď Kutálek od pravého mantinelu ráznym príklepom prestrelil Hansesa – 1:2. Z tohto stavu sa však Nitrania dlho netešili, už o dve minúty sa nechali vzadu prečísliť a po strele Pesonena doklepol puk do odkrytej bránky M. Pettersson. Divácky kotol napriek nepriaznivému stavu hnal svojich miláčikov neúnavne dopredu a v ďalšej početnej výhode sa dočkal zníženia. V 40. minúte sa po asistencii Stümpela presadil strelou od modrej čiary obranca König.

Záver zvrat nepriniesol

Hráči spod Zobora sa v úvode tretieho dejstva ocitli pod tlakom a Valent musel byť v strehu. Nad ľadom sa pritom vznášal mierny opar, ktorý však nemal vplyv na viditeľnosť. Hráči švédskeho tímu nevsadili na bránenie tesného náskoku, ale naďalej zostali aktívni, v 47. minúte mohli zveľadiť ich náskok Broadhurst, resp. Pesonen, rýchlu kontru ale nedokázali doviesť do gólového konca. Nitra mala veľkú šancu na vyrovnanie o minútu neskôr, po Stloukalovej prihrávke pohŕdol tutovkou osamotený Slovák, keď pálil len do Hansesa. To ho mohlo mrzieť, pretože v 51. minúte po Zackrissonovej prihrávke dostal hostí v početnej výhode opäť do dvojgólového vedenia Pesonen. Nitrania už nenašli sily na zdramatizovanie duelu, naopak Valent ešte musel hasiť nebezpečenstvo pri šanciach Broadhursta a Zackrissona a pri strele P. Petterssona ho zachránila žŕdka. Skóre sa už nezmenilo, hráči spod Zobora tak vstúpili do prestížnej súťaže prehrou 2:4.

HK Nitra – AIK Skelleftea 2:4 (0:0, 2:3, 0:1)

Góly: 33. Kutálek (Stümpel), 40. König (Stümpel) – 23. Forssell (P. Pettersson, Burström), 25. Heed (Ericsson), 35. M. Pettersson (Pesonen, A. Petterson), 51. Pesonen (Ericsson)

HK Nitra: Valent – König, Ordzovenský, Milam, Mezei, Milo, M. Novák – Kutálek, Stümpel, L. Novák – Slovák, Stloukal, Saliji – Pupák, Štefanka, Bucek – Macík, Bene, Bajtek

AIK Skelleftea: Hanses – Heed, Burström, M. Pettersson, Lindgren, A. Lindholm, A. Lundberg, Andersson – M. Lundberg, P. Lindholm, Ericsson – Broadhurst, Zackrisson, Pesonen – Norman, Holmström, Calof – Forssell, A. Pettersson, P. Pettersson

Foto: Rastislav Búgel

HK Nitra - AIK Skelleftea 2:4
40
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM