Monika Földešiová Hokej

Hokej: Čiliak dal svoj prvý premiérový

28. kolo hokejovej Tipos extraligy zostane prítomným divákom i hokejistom ešte dlho v pamäti, kedy sa nitrianskemu brankárovi podaril "husársky" kúsok (alebo náhoda?).

HC Košice – HK Nitra 6:3 (1:1, 3:1, 2:1) Góly: 14. Piatak (tr. st.), 26. Gron, 31. Piatak, 40. Pašek, 41. Zálešák, 59. Tabaček – 16. Čiliak, 32. G. Saliji, 43. Štefanka. Rozhodovali: P. Grečko – Rovenský, V. Snášel, vylúčení: 6:11, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 4790 divákov

Domáci hokejisti začali v Steel aréne ako vždy aktívne a vo vysokom tempe. Neustále sa tlačili pred súperovu bránku, ale šance si vypracovali až v druhej časti prvého dejstva. V 10. minúte sa Gmitter dostal až pred brankára Čiliaka, no zoči-voči nemu neuspel. O dve minúty neskôr sa v čistej gólovej šanci ocitol Gron, takisto trafil iba dobre postaveného gólmana hostí. V 14. minúte sa prezentoval dvoma výbornými brejkmi Spilar, ale ani jeden z nich nedokázal pretaviť vo vedúci gól. Ten prišiel až v závere tej istej minúty, kedy prenikajúceho Piataka fauloval obranca hostí Fojtík a hlavný arbiter nariadil trestné strieľanie. Sám postihnutý Piatak ho premenil a otvoril skóre duelu – 1:0. O dve minúty neskôr došlo ku kurióznej situácii. Hlavný rozhodca avizoval vylúčenie hráča hostí, domáci hrali bez brankára so šiestimi hráčmi a práve v tej chvíli po strele Šedu sa puk odrazil od brankára Čiliaka na mantinel a odtiaľ smeroval do prázdnej bránky Košíc – 1:1.
Aj v druhej dvadsaťminútovke hrali domáci rýchly kombinačný hokej a neustále zamestnávali brániacich sa hostí. V 26. minúte využili početnú výhodu o dvoch hráčov, keď po prihrávke Kolbu dostal Gron svoj tím do vedenia – 2:1. Po tomto góle „oceliari“ zvýšili svoj tlak a v 31. minúte pri presilovke zvýšil na rozdiel dvoch gólov Piatak – 3:1. Neubehla ani minúta a na druhej strane sa pred Hylákom ocitol Garip Saliji a pomedzi betóny pohodlne znížil na 2:3 z pohľadu hostí. Napriek inkasovanému gólu pokračovali Košičania v ofenzívnej hre a v závere druhého dejstva nepustili Nitranov do vyloženej šance. Naopak po obrovských príležitostiach Bartoša a Draveckého počas presilovej hry mohli zvýšiť svoj náskok. To sa podarilo až v poslednej minúte Pašekovi, ktorý šikovne tečoval strelu obrancu Kolbu a brankár Čiliak neudržal puk, kotrý mu skĺzol pomedzi betóny do bránky.
V záverečnej tretine ubehlo iba 30 sekúnd, keď strelu Homera od modrej čiary tečoval za Čiliakov chrbát Zálešák a zaznamenal piaty gól Košíc – 5:2. Hostia odpovedali o dve minúty neskôr, kedy bol vylúčený Šeda a v presilovke Štefanka znížil – 5:3. Nitrania povzbudení tretím prsným zásahom dvakrát atakovali Hyláka v bránke Košíc, ten sa však nedal prekvapiť. V 45. minúte mohli „oceliari“ zvýšiť svoj náskok, no Jenčík z ideálnej pozície nedokázal prekonať brankára hostí. Nitra v závere zvýšila iniciatívu, často sa hralo pred košickou bránkou, ale Hylák zmaril niekoľko dobrých šancí súpera. Bodku za stretním však dali domáci, ktorí v 59. minúte využili presilovku vďaka obrancovi Tabačkovi – 6:3.

Hlasy trénerov: Miroslav Ihnačák, tréner Košíc: „Nechcem sa opakovať, ale aj v tomto zápase sme si vytvorili veľa gólových šancí, no žiaľ nedokázali sme ich premeniť. Už v prvej tretine sme mohli streliť štyri góly, ale chýbal nám v rozhodujúcich okamihoch pokoj a rozvaha. Teší ma, že sme sa v závere dokázali strelecky presadiť.“ Ján Jaško, tréner Nitry: „Sme v ťažkej situácii. Zápas sa nevyvíjal podľa našich predstáv, škoda, že sme dostali gól z trestného strieľania. Priebeh mohol mať iný vývoj. V závere sme sa snažili, znížili na 3:5, ale domáci si už výsledok postrážili.“

zdroj, foto: TASR

hokej extraliga
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM