Monika Földešiová Rôzne

Hodina bez elektriny

Aj tento rok sa na hodinu vypnú mnohé svetlá na Zemi a na celom svete vykonajú aj ďalšie environmentálne aktivity pre ochranu klímy. Takto všetci 26. marca 2011 venujú symbolickú hodinu od 20.30 do 21.30 h našej planéte.

Zapojiť sa do tohtoročnej Hodiny Zeme prejavilo doteraz záujem 29 miest a obcí oproti vlaňajším trom. Napríklad v Bratislave tak v sobotu 26. marca na celú noc vypnú osvetlenie Primaciálneho paláca a bratislavského magistrátu. Verejné osvetlenie zhasne napríklad v Krompachoch, Revúcej či Strážskom. Do akcie sa môžu zapojiť aj bežní ľudia, a to tak, že v sobotu od 20.30 h. zhasnú na hodinu svetlá v domácnosti.
Podujatie, ktoré upozorňuje na potrebu šetrenia energiou a hrozbu klimatických zmien, sa po prvý raz konalo v roku 2007 v Sydney. Nadobudlo celosvetový význam a vlani sa doň zapojilo 128 krajín a teritórií. Zhasnutím svetiel sa k podujatiu každoročne prepája viac ako miliardu ľudí na celom svete vo viac ako 6000 mestách a obciach.
Organizátorom Hodiny Zeme je celosvetová ochranárska organizácia WWF (World Wildlife Fund), ktorej poslaním je zastavenie ničenia prirodzeného prostredia a vybudovanie budúcnosti, kde ľudia budú môcť žiť v harmónii s prírodou. ** Zapojí sa aj ministerstvo životného prostredia** //"Zapojme sa spolu so všetkými zamestnancami rezortu životného prostredia do celosvetovej dobrovoľnej akcie Hodina Zeme a ukážme, že aj Slovensku záleží na Zemi a jej budúcnosti,“ //vyzýva Slovákov minister životného prostredia József Nagy. Podľa ministra tým aj Slovensko môže dokázať, že nám záleží na životnom prostredí. Envirorezort sa do kampane zapojí tak, že od piatkového poludnia do pondelka rána vypne vo všetkých bratislavských sídlach ministerstva životného prostredia kúrenie, keďže počas víkendu sú budovy ministerstva osvetlené len minimálne. Minister zároveň listom vyzval všetky svoje priamo riadené organizácie, aby motivovali svojich zamestnancov k individuálnemu zapojeniu sa do environmentálnych aktivít, ako je napríklad zhasnutie osvetlenia či uprednostnenie bicyklov a hromadnej dopravy pred individuálnou.

**Zhasla aj Eiffelova veža **V sobotu 27. marca 2010 sa do Hodiny Zeme zapojilo rekordných 128 štátov a teritórií. Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré akciu podporili, boli napríklad Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, parížska Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, rímske Koloseum, reklamy na Coca-Colu na námestí Times Square alebo reklamy na hoteli Jumeirah v Dubaji.

Zdroj: webnoviny, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM