Lucia Lauková Správy

Hlasujte za strom roka 2016: Medzi finalistami aj dva skvosty z nášho okresu

Stromy, ako obrovské živé organizmy, si našu pozornosť určite zaslúžia. V ankete o strom roka 2016 môžete dať svoj hlas aj finalistom z nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Hlasujte za strom roka 2016: Medzi finalistami aj dva skvosty z nášho okresu
Zdroj: Nadácia Ekopolis

V tohtoročnej ankete Strom roka, reprezentujú okres Nitra dve krásne dreviny. Jedným z finalistov je 150-ročný Dub cerový, ktorý sa nachádza na hranici katastrov Šurianok a Hruboňova. Koruna tohto solitéru siaha až do výšky 19 metrov. Obvod kmeňa je 275 cm. Druhým finalistom z nášho okresu je 165-ročný Pagaštan konský z Malého Cetína. Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že každoročne krásne kvitne, plody nemal ani raz. Obvod kmeňa je 307 cm a jeho koruna siaha do výšky 20 metrov.

Oba tieto stromy sa stali neoddeliteľnou súčasťou obcí, v ktorých pôde zapustili svoje korene. „Cieľom ankety je upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Patrónom 14. ročníka ankety Strom roka je spevák Peter Lipa,“ uvádzajú organizátori ankety na oficiálnom webe.

Do ankety nadácie Ekopolis bolo prihlásených 50 stromov. „Komisia vybrala začiatkom júna z 50 prihlásených stromov 12 finalistov,“ píše sa na webe nadácie Ekopolis.

Víťaz dostane odmenu

Verejnosť môže hlasovať za svojho favorita do 30. septembra 2016. Súťaž bude vyhodnotená v októbri, finalista s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2016. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur.

Finalisti z minulých ročníkov

Naposledy sa do finále prebojoval Buk lesný z Tekovskej Breznice v roku 2013. V histórii ankety bol z nášho okresu najúspešnejší Platan, ktorý je dominantou parku pri kaštieli v Kyneku, V roku 2007 získal 2. miesto v ankete Strom roka. Objem koruny, takmer 25 metrov vysokého platanu východného bol v tom čase 30 metrov a obvod kmeňa presahoval 650 centimetrov. Jeho vek sa odhaduje na 250 až 280 rokov.

Hlasujte za strom roka 2016: Medzi finalistami aj dva skvosty z nášho okresu
6
Galéria
Zdroj: Nadácia Ekopolis
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM