Lucia Lauková Rôzne

HLASUJTE: Bude v Nitre opäť premávať lanovka na Zobor?

Lanovka, s ktorou ste sa mohli vyviesť na Zobor, je stále predmetom diskusií obyvateľov Nitry. Zisťovali sme, či sa myšlienkou jej obnovy zaoberá aj vedenie mesta.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Bude v Nitre opäť premávať lanovka na Zobor?
Zdroj: J. Krátky

Mesto priznáva, že aj keď je obnova lanovky schváleným zámerom, neznamená to, že ju hneď obnovia. Vyplýva to zo slov Andreja Jančoviča z MsÚ vNitre. „Aj keď je výstavba lanovky a zatraktívnenie Zobora schváleným zámerom v mestskom zastupiteľstve v rámci verejno-súkromného partnerstva, momentálne je táto investícia neaktuálna, nakoľko nebola zaradená ani ako investičný plán do volebného obdobia na roky (2014–2018),“ uviedol Andrej Jančovič.

Pokusov už bolo viacero, všetky však stroskotali. Od jej samotného postavenia sa názory na jej chod rozchádzajú. Jedným sú tŕňom v oku pozemky, na ktorých bola postavená, druhým tzv. „jazva v zoborskom lese“, ktorá po nej ostala. Jedno je však isté, lokalita Zobor je vyhľadávaná, čo dokazuje aj zastavanosť územia. S myšlienkou obnoviť lanovku v takomto prostredí sa pohrávali aj zahraniční investori. „V minulosti mesto vyvinulo úsilie o obnovu tejto atrakcie, dôvodom neuskutočnenia bol nesúlad ohľadne dohody s vlastníkmi pozemkov pod dráhou lanovky, resp. sa nenašiel vhodný investor, ktorý by danú investičnú akciu formou verejno-súkromného partnerstva zrealizoval,“ povedal Andrej Jančovič.

História lanovky

Nitriansku lanovku uviedli do prevádzky 20.novembra 1970. Premávala do roku 1993. Od tohto roku je predmetom diskusií a pre viacerých aj súčasťou pekných spomienok. O prevádzkovanie lanovky však prejavilo v priebehu rokov záujem zopár investorov. Medzi nimi firma Tatrapoma ski Kežmarok, ktorá uvažovala nad lyžiarskym minivlekom a alpskou šmýkačkou na druhej strane Zobora. K dohode však nikdy neprišlo.

S bizarnou ponukou prišla v roku 2003 jedna kanadská firma, ktorá plánovala voziť lanovkou návštevníkov kasín, ktoré chcela na Zobore vybudovať. S touto myšlienkou samozrejme mesto nesúhlasilo. V roku 2007 sa rozhodlo o jej definitívnom demontovaní.

Hlasujte v našej ankete! Bude podľa vás lanovka na Zobor ešte niekedy premávať?

Foto: ilustračné

Myslíte si, že bude lanovka na Zobor v budúcnosti znova premávať? Áno
Nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM