Rastislav Búgel Kultúra

Hlaholské stopy v múzeu: Ponúknu netradičný pohľad na pôsobenie Cyrila a Metoda

Netradičný pohľad na cyrilo-metodský odkaz ponúkne výstava Antonie Duende Hlaholské stopy v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Výstavu pripravilo múzeum v spolupráci s Bulharským kultúrnym inštitútom v Bratislave v rámci mestských slávností Nitra, milá Nitra.

Ilustračný obrázok k článku Hlaholské stopy v múzeu: Ponúknu netradičný pohľad na pôsobenie Cyrila a Metoda
Zdroj: TASR

Pre verejnosť bude sprístupnená od 3. júla do 3. augusta v priestoroch Ponitrianskeho múzea. Súčasťou otvorenia výstavy bude slávnostné odovzdanie ceny ministra kultúry Bulharskej republiky generálnemu riaditeľovi Slovenského technického múzea v Košiciach Eugenovi Libaničovi za prínos v šírení bulharskej kultúry na Slovensku.

Pred 20 rokmi otvorila výstavu

Bulharská umelkyňa Antonia Duende žije v Berlíne, v súčasnosti vedie semináre výtvarného umenia v Bulharsku, Nemecku, Španielsku, Poľsku, Thajsku a vo Francúzsku. V roku 1995 otvorila svoju prvú samostatnú výstavu Slovo, v ktorej tematizovala prvú slovanskú abecedu – hlaholiku.

„Od roku 2005 sa venuje tvorbe cyklu obrazov Hlaholské stopy technikou frotáže na čínsky papier z tzv. dosky Baška, ktorá bola objavená v dnešnom Chorvátsku,“ informovala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Doska Baška je najstaršou zachovanou pamiatkou, v ktorej je vyrytý text v hlaholike o kráľovi Zvonimírovi. Nachádza sa v kostole sv. Lucie a jej kópia v štátnej knižnici v Berlíne. Umelkyňa viacvrstvovým spracovaním listov s použitím akvarelu i pridávaním ďalších kódovaných systémov, textov iných abecied, nadväzuje dialóg medzi rôznymi kultúrnymi vrstvami. Týmto spôsobom sa usiluje svojím vlastným umeleckým jazykom dať znaky hlaholiky do komplexného európskeho kontextu.

Ponúkajú iný pohľad

Bulharsko má niekoľko výtvarníkov, ktorí sa zaoberajú či už písmami, cyrilikou a hlaholikou, alebo jednotlivými historickými postavami, konštatoval riaditeľ Ponitrianskeho múzea Anton Števko. „Ponúkajú iný pohľad na pôsobenie sv. Cyrila a Metoda. Zameriavajú svoju tvorbu hlavne na rozvíjanie odkazu pamiatok, ktoré sa nachádzajú v Bulharsku a ktoré my niekedy ani nepoznáme,“ konštatoval Števko.

Čítajte tiež:

Mesto pripravilo bezplatné prehliadky: Zavítajú aj na nedostupné miesta

Nitrianske kultúrne leto je tu: PROGRAM množstva podujatí!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM