Rastislav Búgel Správy

Hľadanie inovatívnych riešení: SPU bude spolupracovať s výrobcami biopalív!

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre bude úzko spolupracovať s výrobcami biopalív. V spoločných projektoch budú hľadať inovatívne riešenia.

Ilustračný obrázok k článku Hľadanie inovatívnych riešení: SPU bude spolupracovať s výrobcami biopalív!

Zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a členov Združenia pre výrobu a využitie biopalív podpísali Memorandum o porozumení a spolupráci pri riešení projektov v oblasti agrobiológie, bioenergie, biotechnológií, progresívnych technológií v poľnohospodárstve a potravinárstve. Obidve strany očakávajú od spolupráce hľadanie inovatívnych riešení pri výrobe biopalív prvej generácie i možností pre výrobu a uplatnenie biopalív druhej generácie v podmienkach regiónu Vyšehradskej štvorky.

Výskum alternatívnych zdrojov

Výskum by sa mal týkať aj oblasti alternatívnych zdrojov surovín a energií pre výrobu biopalív a alternatívneho využitia vedľajších produktov, ktoré vznikajú pri výrobe biopalív, skonštatoval rektor univerzity Peter Bielik.

Jediná na Slovensku

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je jedinou slovenskou univerzitou zameranou na výskum a výchovu odborníkov pre poľnohospodársky sektor. Problematiku biopalív má možnosť riešiť komplexne, od výberu vhodných plodín, ich pestovania, zberu, skladovania až po konverziu na energonosiče s vyššou energetickou hodnotou a širšími aplikačnými možnosťami. Základnú platformu pre takúto širokú spoluprácu s výrobcami biopalív bude tvoriť v súčasnosti budované vedecké a výskumné centrum AgroBioTech.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM