Lucia Lauková Kultúra

Historický jarmok či barokové kostýmy: Neďaleká obec zažije cestu do minulosti

Obec pri Nitre čaká cesta do minulosti. Pripravený je bohatý program, v ktorom sa návštevníci môžu tešiť napríklad na dobové scénky či módnu prehliadku.

Ilustračný obrázok k článku Historický jarmok či barokové kostýmy: Neďaleká obec zažije cestu do minulosti
Zdroj: TASR

Obec Mojmírovce v okrese Nitra sa vráti v čase a na jeden deň sa ocitne v období baroka. Štvrtý ročník podujatia Barokový deň sa na nádvorí mojmírovského kaštieľa uskutoční 20. augusta. Súčasťou programu bude historický sprievod obcou od námestia do areálu parku kaštieľa, dobové scénky, hudba a jedlá, historický jarmok a hry pre deti aj dospelých.

Módna prehliadka

Na hlavnom pódiu sa uskutočnia historické scénky v podaní profesionálneho súboru Bojník. Turisti môžu navštíviť barokovú krčmu, sledovať vystúpenia kúzelníka Talostana, Varaždinov súboj či dobové tance. Ukážky historického odievania priblíži módna prehliadka. Na balkóne kaštieľa ponúkne koncert barokovej hudby zoskupenie Collegium kvartet. V hudobnom salóne predstaví Musicantica Slovaca hudobné nástroje a piesne z obdobia baroka. Vo Veľkej sále kaštieľa najmenších poteší rodinné bábkové divadlo Animare Silva.

Turecká káva a hostina

„V Tureckej kaviarni budú ochutnávky kávy pripravenej tradičným tureckým spôsobom, umenie remeselníkov budú môcť návštevníci zažiť na vlastnej koži v Uličke historických remesiel. Uvidia maľovanie na sklo, výrobu keramiky, zdobenie medovníkov či drôtikovanie,“ informovala Dana Póčiková z Nitrianskej agentúry cestovného ruchu.

Barokovú hostinu si budú môcť záujemcovia vychutnať v parku kaštieľa aj v poľovníckej reštaurácii. Spestrením programu bude prehliadka miestneho Kostola sv. Ladislava s možnosťou výstupu na kostolnú vežu a prehliadka novovzniknutého Regionálneho múzea v Mojmírovciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM