Rastislav Búgel Správy

Historické nálezy na mieste, kde by mala stáť automobilka Jaguar: Objavy až z praveku!

Nálezy z obdobia sťahovania národov, z doby rímskej, ale aj z praveku sa podarilo nájsť archeológom na záchrannom výskume pod budúcim strategickým parkom v Nitre. Svoje výrobné haly by tam mala mať aj automobilka Jaguar.

Ilustračný obrázok k článku Historické nálezy na mieste, kde by mala stáť automobilka Jaguar: Objavy až z praveku!
Zdroj: TASR

Podľa slov Petra Bistáka z Krajského pamiatkového úradu v Nitre sa povrchovým prieskumom i sondážou podarilo zistiť tri miesta, na ktorých sa nachádzajú archeologické nálezy. „Dve nie sú ohrozené. S plánom výstavby koliduje iba jedna lokalita, ktorá sa teraz plošne skúma. Jej celková rozloha je odhadom cez dva hektáre,“ uviedol Bisták. Samotný výskum sa začal už koncom septembra. Archeológom sťažuje prácu terén a zloženie pôdy, v ktorej nevidno obrysy archeologických objektov. „Bola zachytená vrstva ornice, podorničia a pod ňou žltá vrstva naplavenín. Pôvodne sme očakávali, že ide o podložie, ale ukázalo sa, že pod touto vrstvou sa ešte nachádza hrubá kultúrna vrstva, v ktorej sa nachádzajú ďalšie nálezy,“ vysvetlil Bisták.

Rôzne obdobia osídľovania

Ako uviedol, doteraz sa podarilo objaviť objekty a predmety z doby rímskej a z obdobia sťahovania národov. Celkovo bolo podľa jeho slov odkrytých už viac ako 130 sídliskových objektov aj so stopami obydlí. „Uvidíme, aká bude stratégia toho výskumu ďalej. Ale už teraz je pravdepodobné, že tam bude niekoľko stoviek rôznych objektov. Podľa tých informácií, ktoré mám, tak tam boli už aj nálezy z doby bronzovej. Vychádza to tak, že pôjde o polykultúrne osídlenie, teda o lokalitu, ktorá bola osídľovaná v rôznych obdobiach rôznymi kultúrami,“ povedal Bisták. Podľa pôvodných odhadov mal archeologický výskum trvať približne do konca roka. Bohatstvo a rozsah nálezov však naznačujú, že sa zrejme výskumné práce predĺžia.

Nemôžu skúmať

Podľa slov riaditeľa Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Mateja Ruttkaya sa dalo očakávať, že v miestach pod budúcim strategickým parkom sa objaví bohaté a husté osídlenie z rôznych historických období. Vedci z AÚ túto lokalitu dobre poznajú a už v minulosti tam objavili a skúmali viaceré sídliská i pohrebiská. Aj preto bolo podľa Ruttkaya pre pracovníkov AÚ prekvapením a sklamaním, keď lokalitu nakoniec skúmať nemôžu, pretože zadávateľ si na túto činnosť najal súkromnú prešovskú firma 376 AD, s. r. o.

Nedali im možnosť

„My sme naozaj dosť intenzívne pripravovali rôzne materiály, keď Slovensko bojovalo o to, aby získalo túto investíciu. A o to s väčším počudovaním sme sa dozvedeli, že ten výskum robí niekto iný. A to aj napriek tomu, že my sme bombardovali zodpovedných, aby nám dali aspoň možnosť vyjadriť sa k tomu výskumu a navrhnúť nejakú cenu. Mne osobne sa zdá byť smutné, že takej inštitúcii, akým je AÚ, ktorý dokonca sídli v Nitre, má najviac archeológov na Slovensku schopných ísť do terénu a urobiť aj rýchlo a kvalitne výskumné práce, sa nikto ani len nespýtal, koľko je riadna cena za taký výskum a nedal nám ani možnosť uchádzať sa o to, aby sme mohli túto lokalitu preskúmať,“ konštatoval Ruttkay.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM