Lucia Lauková Šport

História volejbalu pod Zoborom: Písať sa začala už pred 100 rokmi

Pripomeňme si korene volejbalu v Nitre skrz významné osobnosti či nezabudnuteľné okamihy. Ako každý šport aj tento sprevádzali pády a úspechy.

Ilustračný obrázok k článku História volejbalu pod Zoborom: Písať sa začala už pred 100 rokmi
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Volejbal sa neorganizovane hral v Nitre už po roku 1918 na oboch stredných školách, ale i v rôznych mestských častiach a na kúpaliskách, kde sa stretávala mládež. Uvádza sa informačnej brožúre mesta Nitra z roku 2012.

Mužský volejbal

História súčasného klubu VKP Bystrina SPU Nitra, predtým VK Ekonóm sa začala písať v roku 1952, kedy vznikol mužský volejbalový oddiel pri TJ Slávia VŠP Nitra. „Najväčšiu zásluhu na vzniku mal Ing. Ján Paška, vtedy poslucháč IV. ročníka,“ píše sa na stránke volejbalnitra.sk.

V sezóne 2015/2016 prešiel klub výraznou organizačnou aj hráčskou transformáciou. Príchod nového investora, zmena názvu a posadenie Marka Kardoša na hlavnú trénerskú stoličku. To všetko sa podpísalo pod vysoké ambície a nakoniec aj ich naplnenie. V roku 2016 získala Nitra po prvýkrát vo svojej histórii zlato a stala sa majstrom Slovenskej republiky vo volejbalovej extralige mužov.

Najväčšie úspechy mužov

  • r. 1970 – postup do extraligy
  • r. 1985 – Akademickí majstri ČSSR
  • r. 1987 – víťaz I. SNL, kvalifikácia o postup do extraligy
  • r. 1989 – víťaz I. SNL, kvalifikácia o postup do extraligy
  • r. 2016 – Majstri Slovenskej republiky
  • r. 2017 – Majstri Slovenskej republiky
  • r. 2017 – striebro v Slovenskom pohári a bronz v stredoeurópskej súťaži MEVZA

Ženský volejbal

Ženský volejbal sa v Nitre sformoval v 50. rokoch v celomestskej TJ Lokomotíva, neskôr sa dostal pod krídla vysokoškolskej TJ Slávia. „V priebehu 70., 80. a 90. rokov si družstvo udržiavalo výkonnosť na úrovni lepšej ako bol priemer v rámci I. SNL,“ stojí v brožúre Šport v Nitre. V súčasnosti sú v Nitre dva volejbalové oddiely pôsobiace v Extralige žien, a to Volley project UKF Nitra a COP Nitra.

Historický úspech sa podaril hráčkam Volley project UKF Nitra v roku 2017, keď obsadili na Slovenskom pohári strieborné miesto. Volejbalistky COP Nitra sa tešili v roku 2017 zo striebra na majstrovstvách Slovenska junioriek. Najväčším úspechom COP Nitra bol zisk striebra v sezóne 2007/2008.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM