Rastislav Búgel Samospráva

Simulovaný výbuch v atómke: Počas veľkého cvičenia došlo aj k chybám

Preveriť koordináciu všetkých zložiek krízových štábov, súčinnosť polície, hasičov, záchranárov, zdravotníkov i vojakov bolo cieľom cvičenia Havran. Dvojdňové cvičenie simulovaného výbuchu jadrového zariadenia v atómovej elektrárni Bohunice V2 je najväčším v ére samostatného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Simulovaný výbuch v atómke: Počas veľkého cvičenia došlo aj k chybám
Foto: Ivan Pavol / Zdroj: TASR

Slovensko je vôbec prvou krajinou v Európskej únii, ktorá urobila takéto rozsiahle cvičenie, uviedol štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Jozefa Buček. Prvé výsledky sú podľa neho pozitívne.

Evakuácia aj núdzové jedlo

„Objavili sa aj niektoré chyby, až dôkladná analýza však ukáže, v čom spočívali. Celkovo však sme s priebehom cvičenia spokojní,“ konštatoval. Spokojní boli aj zahraniční pozorovatelia z piatich krajín, Ukrajiny, Maďarska, Českej republiky, Poľska a Rakúska.

„Rakúsky pozorovateľ vyslovil spokojnosť s bezpečnosťou. Naše elektrárne patria z hľadiska bezpečnosti k najlepším v Európskej únii,“ konštatoval Buček. V stredu 17. októbra v skorých ranných hodinách prišlo následkom seizmickej udalosti k simulovanému výbuchu jadrového zariadenia v atómovej elektrárni Bohunice V2. Predpoludním preto prerušili zasadnutie vlády a zasadol Ústredný krízový štáb, neskôr zasadol aj krízový štáb ministerstva vnútra a postupne sa preverovala koordinácia a posúvanie informácií o ďalšom postupe.

Dnešný deň bol zameraný na ukážky praktickej činnosti. V rámci nej boli evakuovaní žiaci vybraných škôl i obyvatelia vybraných obcí, ktorí absolvovali kompletný proces evakuácie od naloženia osôb do autobusov, presun, cez vykonanie dozimetrickej kontroly, hygienickej očisty až po núdzové ubytovanie či stravovanie.

V akcii až 1 100 zamestnancov

Do cvičenia pod gesciou Ministerstva vnútra SR, ktoré sa skončilo dnes v popoludňajších hodinách, boli zapojené vybrané ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy a územnej samosprávy Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, dotknuté inštitúcie, záchranné zložky integrovaného záchranného systému a Slovenské elektrárne ako prevádzkovateľ jadrového zariadenia.

Na cvičení sa podľa Milana Molnára, riaditeľa atómovej elektrárne Bohunice V2, podieľalo zhruba 1 100 zamestnancov elektrárne a dodávateľských firiem a ďalších približne 1500 ľudí z dotknutých inštitúcií. Celkové náklady 6 000 eur sú vyčlenené z rozpočtu Ministerstva vnútra SR. Cvičenie sa uskutočnilo na základe uznesenia vlády SR k správe o priebehu a výsledkoch piateho posudzovania Národnej správy SR v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM