Lucia Lauková Rôzne

Hádanky ako ušité pre Nitranov: Viete, kde bol žrebčín či Tabačáreň?

Pre všetkých, ktorí radi zalovia v pamäti alebo sa dozvedia niečo z minulosti Nitry sme pripravili ďalšie hádanky. Pustite sa do toho.

Ilustračný obrázok k článku Hádanky ako ušité pre Nitranov: Viete, kde bol žrebčín či Tabačáreň?
4
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
  • Bola v Nitre Tabačáreň?

Áno bola, a v časoch jej prevádzky by ste ju našli asi aj so zatvorenými očami. V jej okolí sa niesol závan tabaku. Stála vedľa dnešného študentského internátu UKF pod Zoborom.

  • Vedeli ste, že v Nitre stál aj žrebčín?

Budovu žrebčína postavili v roku 1899, pri vtedajšej Alžbetinej ceste, dnes je to Štefánikova trieda. Budova bola postavená pre vojenský žrebčín presťahovaný z Bojnej. Mala príslušenstvo pre 140 mužov a 150 koní. Postavil ju K. Mayer.

  • Prečo sa hovorí idem na baráky?

Baráky, sa nazývali staré vojenské drevené budovy z prvej svetovej vojny, do ktorých sa vozili zranení či chorí vojaci z frontu. Práve podľa týchto barakov sa zaužívalo pomenovanie časti Mlynárce. Preto obyvatelia tejto časti vraveli „idem na baráky, či "bývam na barákoch“. Vedľa týchto barákov vznikol vojenský cintorín, kde pochovávali padlých vojakov.

  • Po kom je pomenovaná „Šurmanka“ ?

Schurmannova ulica v Nitre je pomenovaná po výtvarnom umelcovi Maximilánovi Schurmannovi. Radí sa k najvýznamnejším výtvarným umelcom Nitry a výtvarného okruhu nitrianskeho regiónu. Kreslil a maľoval už na gymnáziu a v tom pokračoval na Akadémii výtvarných umení vo Viedni. Študoval aj v Paríži, ovládal 5 cudzích jazykov. Osobne poznal zakladateľa impresionizmu C. Moneta, s ktorým bol v osobnom kontakte, navštevoval jeho ateliér a spolu maľovali v prírode. „Veľmi kladného hodnotenia sa dostalo jeho obrazu na výstave v Paríži. Išlo o obraz Nevidomý vedený dievčaťom, ktorého inšpirácia pochádzala z Nitry,“ uvádza sa na stránke mesta Nitra.

Hádanky ako ušité pre Nitranov: Viete, kde bol žrebčín či Tabačáreň?
4
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM