Rastislav Búgel Basketbal

Generálny manažér basketbalistov: Mladí hráči nevedia niesť zodpovednosť

Družstvo Nitry, ktoré bolo po minulé roky zvyknuté na boj o medailové pozície sa muselo v aktuálnom ročníku Eurovia SBL pasovať s inými starosťami. Čo na sezónu hovorí generálny manažér MBK SPU Nitra Peter Seman?

Ilustračný obrázok k článku Generálny manažér basketbalistov: Mladí hráči nevedia niesť zodpovednosť
Foto: Rastislav Búgel

Dlho totiž hrozilo, že basketbal v tomto meste nebude pokračovať, ale nakoniec sa podarilo klub zachrániť. O zbilancovanie sezóny sme preto požiadali generálneho manažéra klubu Petra Semana.

Nitrania si vytýčili novú cestu, ktorou sa budú uberať, do sezóny nastúpili s mladým, neskúseným a takmer čisto slovenským družstvom. Nik nemal veľké oči, o čom svedčí aj výsledná zápasová bilancia. Tri víťazstvá sú zrkadlom úrovne slovenských hráčov, trpezlivosť je však v klube na prvom mieste. Zverenci Ľubomíra Urbana ako prví vedeli, že ich sezóna končí 28. februára domácim stretnutím proti Handlovej, ktorej podľahli po sympatickom výkone 73:97. „Sezóna bola taká, aká je úroveň mladých slovenských hráčov. Keď si zoberieme, že sme mali v kádri samých mládežníckych majstrov Slovenska a reprezentantov, tak každý si môže urobiť obraz o blízkej budúcnosti slovenského basketbalu. Týmto ich však nechcem uraziť, len konštatujem, že nie sú schopní v mladom veku niesť ťažobu zodpovednosti. Okej, treba však povedať, že sme s tým počítali a sme tu preto, aby sme ich to naučili,“ začína s hodnotením ročníka manažér klubu.

Seman dodáva, že táto sezóna bola odrazovým mostíkom do ďalších ročníkov. Víziou klubu je výchova kvalitných slovenských hráčov s čo najväčším počtom domácich odchovancov. Zodpovednosť je však podľa jeho slov na hráčoch, tí totiž dostali umelo vytvorené príležitosti a je len na ich snahe, ako sa s touto šancou vysporiadajú.

„Takáto šanca sa už asi nebude opakovať,“ hodnotí ukončenú sezónu bývalý hráč Nitry.

Zároveň dodáva, že sa v tíme nepodarilo počas prvého ročníka vyprofilovať dvoch – troch lídrov, ktorí budú dlhodobo podávať konzistentné výkony. Na tejto úlohe sa budú snažiť pracovať počas prípravy na ďalšiu sezónu: „Príprava bude zameraná komplexne od fyzickej až po mentálnu stránku. Máme luxusných šesť mesiacov, môžeme sa venovať všetkému.“ Pre Semana to bol zároveň premiérový ročník v roli funkcionára, takže aj jeho úlohy boli úplne odlišné oproti hráčskej kariére: „Zodpovednosť. Hráč ju má sám za seba. Manažér robí rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú ďaleko väčší počet ľudí,“ uzatvára hodnotenie Seman.

Zhodnotenie sezóny a plány do budúcnosti priniesol aj tréner Ľubomír Urban – Tréner basketbalistov Urban po sezóne: Extraliga má svoje kvality, je čas začať budovať

Autor: Michal Duchovič/bkni­tra.com

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM